dimecres, 20 de juliol del 2011

Del Til·ler al taller

Albert Carrasco Ferrer, un tallista i la natura

Quan veig a n’Albert treballant al taller no puc evitar que em vengui al cap el vell acudit del gran Eugeni, aquell de:

Saben aquell què diu...que era un taller que havia de menester un Ebenista. Arriba un passota i el propietari li diu “Vostè que sap fer?”, “Jo sóc ebenista!”, diu el passota, “Ah si? donçs tregui’m un Sant Josep d’aquí!...” (li entrega un bloc de fusta). Al cap d’un parell d’hores de picar i treure burbaies, al tio li ha quedat només un escuradents i el propietari del taller li diu: “Què ja ha sortit el Sant Josep?”, el candidat respon: “Tranquil que si aquest tio és aquí dins, aquest tio surt!!!”.

Se’m fa bastant difícil imaginar com d’un cub perfecte de fusta de til·ler (til·lo en deim a Mallorca) pot sortir una escultura 3D, me sembla dificilíssim sabre quines parts llevar i quines deixar, el meu resultat s’aproximaria bastant al de l’acudit. La visió espaial en el desenvolupament d’aquest art crec que ha de ser privilegiada.

La paret del seu taller és plena de Gúbies de bon tall i ben esmolades. Gúbies per desbastar, gúbies de tall petit, corbades, , en colze, amb el tall en “V”, amb el tall en “U”, puntacorrents, raspes, xerracs japonesos de precisió...bones eines, però això no basta. La idea a dins del cap es transforma en un esbós sobre el paper bidimensional, del paper el dibuix salta al bloc de fusta on les cares cúbiques presenten unes retxes, fetes amb llapis de fuster, només útils per ell. Triar be la direcció de la veta és importantíssim i també es té en compte a l’hora de imaginar la figura. Les gúbies desbastaran i solcaran i les raspes buidaran i afinaran. Més de 30 hores de feina i uns canells que pateixen pels cops. El resultat final és una bella representació d’una part de la natura sobre una part de la natura.

Un video de quatre cops:


Rafel Mas, Búger 20 de juliol de 2011