divendres, 27 de maig del 2011

L'agricultura també descontamina

Joan Segura: "El pagès neteja el Medi Ambient"

"Si qui contamina paga, fem extensiva la dita a què
qui descontamina, cobra", afirma el vicepresident
de la FCAC, que destaca la gran captació CO2
dels conreus com la vinya


Joan Segura, vicepresident de la Federació de
Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). Foto: FCAC

El sector agrari ha esta criticat de vegades per contaminar el medi ambient amb la utilització de plaguicides i generació d’aigües residuals.Joan Segura, vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), afirma que, "de ben segur que, com a activitat econòmica, no genera més residus que la resta d’'activitats industrials i/o comercials o que les persones que integrem la societat i cada dia i contínuament aboquem al medi tota mena d’envasos, olis, aigües residuals, deixalles, fums pel transport, consum..."
Segura diu que la grandesa dels sector agrícola i forestal i part de l'’ecosistema marí "és que som els únics que tenim la capacitat de depurar el medi ambient mitjançant l’'absorció del CO2 de la atmosfera", un dels gasos més estesos d’'efecte hivernacle, principal agent del canvi climàtic. "El cicle vegetatiu de les plantes té la característica de ser un potent consumidor de CO2 i genera, a més d'’aliments, treball i desenvolupament rural, un important benefici ambiental".
El CO2 de l’atmosfera s’emmagatzema temporalment en els arbres (tronc, arrels, rames, fulles i fruits) necessari per a la fotosíntesi i en el sòl (especialment important i de llarga duració). A Catalunya dels 3,2 milions d'’hectàrees disponibles, 2 pertanyen a superfície forestal, a la qual ja se li reconeix el seu benefici ambiental. Però també existeixen prop de 860.000 hectàrees agrícoles "a les que se'ls hi han de reconèixer els mateixos profits per la societat. "Si qui contamina paga, fem extensiva la dita a què qui descontamina, cobra".
Segons la Universitat de Múrcia, un presseguer capta unes 30 tones de CO2 per hectàrea i any; 13 tones, els mandariners i les carxoferes. La capacitat d'’absorció del diòxid de carboni en els cereals de regadiu duplica la de secà. Si apliquem aquests índexs a la superfície que ocupen els cultius a Catalunya, els presseguers consumeixen 0,5 milions de tones de CO2, els mandariners 100.000 tones de CO2 i les carxoferes prop de 18.000 tones, així com també ho fan els olivers, els ametllers i la vinya. "Hi ha algun sector (fàbriques, oficines, transports, construcció, etc.) que tingui aquesta capacitat de regeneració del medi ambient? Algú pot demostrar que “neteja” més que els pagesos?", rebla Segura.
A Catalunya en el 2005 es van generar 57 milions de tones de CO2 equivalent. "La nostra contribució és necessària per a reduir aquestes xifres. Sense l'’activitat agrària es propiciaria en major mesura el canvi climàtic. Moltes normatives es fan sense el coneixement o sense la participació dels actors rurals. Això ha de canviar. L’'agricultura es mereix aquest reconeixement com a depurador del Medi Ambient".
Joan Manel Oller
· Article publicat a Vadevi.cat el 25.05.2011