diumenge, 22 de maig del 2011

El Rosselló cultiva préssecs a Tunísia

Estratègia inèdita de la cooperativa La Melba de Bulaternera
El Rosselló cultiva 400 tones de préssecs a Tunísia

Foto : © La Clau

Enguany, la cooperativa agrícola nord-catalana "La Melba" llança la seua primera collita de 400 tones de préssecs tunisians. Després d'haver comprat terres en aquest país, l'empresa ha obtingut una primera producció, introduïda des del mes d'abril al mercat francès, per oposar-se a la competència espanyola. La història de l'agricultura obre nova pàgina.

El desenvolupament de les produccions fora del territori no concerneix pas únicament les indústries clàssiques, que es beneficien d'aquesta manera d'avantatges a nivell de costos. A la Catalunya del Nord, la cooperativa fruitera La Melba és especialitzada des de 1944 en la producció de fruites, per majoria préssecs de la zona geogràfica de Bulaternera, Illa del Riberal i rodalia. Però d'ara endavant, la direcció d'aquesta important empresa del territori aposta per Tunísia, on va adquirir uns terrenys el 2008. Comptant amb la precocitat del préssec tunisià, La Melba competeix així amb la producció espanyola, després d'haver posat al mercat, des del 19 d'abril passat, les primeres fruites de l'Àfrica del Nord, que seria impossible d'obtenir a la mateixa temporada al territori francès.
La primera producció introduïda en aquest circuit, després d'una plantació a la ciutat d'Al-Miknassi (Maknassy), al centre de Tunísia, i la posada a profit d'una experiència reconeguda en matèria de distribució, afecta 400 tones de préssecs. S'afegeix, amb costos menors, a les 8000 tones produïdes pels 25 cooperadors catalans, establerts en 200 hectàrees, que proveeixen préssecs entre els mesos de juny i setembre. La Catalunya del Nord continua sent la base de treball de l'empresa, però aquesta ja ambiciona produir albercocs i de carxofes a Tunísia. En relació amb les préssecs, les vendes concerneixen França en un 70%, integralment a grans i mitjanes superfícies, mentre que el 30% sobrant viatja cap a Suïssa, Bèlgica i Alemanya. L'horta tunisiana de la marca catalana podria assegurar una producció de 1500 tones anuals a partir de 2014, en una evolució sorprenent dels intercanvis econòmics, que posa de manifest els nous desafiaments agrícoles. La Melba posa el seu segell als préssecs tunisians, indica clarament llur procedència, i els fa aprofitar un circuit directe, en remolcs refrigerats, des de Tunísia fins al port de Marsella.

· Article publicat a La Clau el 15.05.2011

1 comentari:

Alfred ha dit...

Canvio una tarjeta de so de segona ma marca Notifixis per un anunci a Amics arbres. No sé si m'explico.