dissabte, 26 de febrer del 2011

Mòrbol, la teranyina mortal

Mòrbol, màrbol o morbo

L’altre dia “de pagès”, en Sentes, un amic me contava que xerrant amb la seva padrina política va sorgir la conveniència de cobrir unes faltes d’arbres que tenien a un finqueta. La padrina va ser clara i contundent: “en aquell redòl de suallà no, que hi ha mòrbol!”.

El mòrbol o màrbol és produït per el fong Armillaria mellea, que en fructificar produeix un bolet comestible, encara que tan sols ho són els exemplars joves i només s’ha de consumir el capell. Algunes persones no el toleren i els produeix problemes intestinals forts. Recomanen que si es vol tastar, es faci primer en petites quantitats per veure si se n’és tolerant. També se l’anomena Alzinoi o Pollancró.

L'Armillaria pot atacar molts de tipus d'arbres fruiters (cítrics, olivera, vinya, garrovers) i també forestals (pins, polls), ornamentals, arbusts i enfiladisses, i també se l’ha trobada fins i tot vora palmeres. Aquest fong produeix rizomorfes luminiscents negra-violats sobre les arrels i les podreix quan les parasita. (J.C.Salom com. Pers.)

Bolet d'Armillaria mellea

Una de les causes de la fatiga del sòl és la presència de fongs que provoquen podridures: Armillaria o mòrbol, i Rossellinia. Aquests dos fongs són molt perjudicials i mals d’eradicar. Els arbres que els pateixen solen començar esgrogueint-se i moren de forma ràpida, quedant les fulles a dalt de l’arbre. És a l’època estival quan més forts són els atacs, que van per redols.

Sobre les arrels es desenvolupa un miceli blanquinós entre l’escorça i la fusta. Els aports d’adobs rics en potassa afavoreixen aquests fongs. En canvi la llum del sol els frena i els mata. Això ho saben ben be el pagesos i la sol·lució per “netejar” un redol infectat és l’exposició als rajos del sòl, excavar be allà on estava sembrat l’arbre, orejant i removent la terra de tan en tant (un pic cada any), eliminant totes les restes d’arrels que hi pugui haver del cultiu anterior, fer un bon clot, ben pregó, i en casos de molta virulència fer-hi un formiguer. El formiguer consisteix en un sanejament de la terra fet cremant un bons caramulls de llenya prima (la de garrover sol ser molt indicada) i cobrir-ho de terra quan encara està el caliu encès i que es doni un a combustió lenta en condicions de poc oxigen, que esterilitzarà la terra.

Si s’observen símptomes en arbres vius és convenient descobrir el coll i la base de les arrels principals i que hi pegui l’aire i el sol.

No replantar a buits deixats per arbres que han mort per aquest fong, ja que els arbrets moririen al cap de 2-3 anys.


Rafel Mas, Búger 26 de febrer de 2011


Més informació a: Jardí Mundani. Armillaria.


Fotografia: J. Bibiloni. Jardí Mundani. (Amb autorització)

Com a curiositat fora de temàtica arbraire, en mallorquí s’empra la paraula Mòrbol per descriure la falta d’higiene íntima...”aquest/a duu mòrbol pes baixos!”

2 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Un excel.lent reportatge, Rafel. No sabía que en mallorquí es deia Mòrbol a aquest fong. El que sí diuen al meu poble natal del centre de l´illa son frases com aquesta: "aquesta nevada matarà tot es mòrbol", amb el sentit de que farà net l´aire i la terra de microbis i plagues.

En medicina hi ha moltes paraules derivades del llatí MORBUS, que significa malaltía, insània ( còl.lera morbo, morbilitat, obesitat mòrbida, morbimortalitat, etc...) i al llenguatge col.loquial també( morbós, morbositat, etc...)

Una abraçada: Joan

Rafel Mas ha dit...

Gràcies per la teva aportació Joan, molt interessant!
salut!