dimecres, 15 de setembre del 2010

Prou brutor, prou risc


Greenpeace al Congrés Mundial de l'Energia:
“Les energies netes no deixen traces”

Montreal, diumenge 12 de setembre de 2010: En tant que comença avui el Congrés Mundial de l'Energia a Montreal, al voltant de vuitanta militants de Greenpeace han posat en escena una “Beach Party Marée noire”, dels que una vintena portaven camisetes de bany xopes de “petroli”, per denunciar els perills de la dependència a les energies fòssils. A la place Riopelle, davant el Palau del Congrés de Montreal, on es reuní tota la industria energètica mundial del 12 al 16 de setembre, els activistes estaven disposats a recordar als participants del Congrés i a Jean Charest, primer ministres del Quebec, la tragèdia de la marea negra al golf de Mèxic. Darrera dels banyistes, altres militants formaven ones negres amb els missatges: “Charest: petroli, gas, MORATÒRIA” i “Harper: Aturi el quitrà de les sorres”. Finalment, dues grans pancartes han estat esteses i sobre les quals es podia llegir: “Les energies netes no deixen traces” i “Prou brutor, prou risc: Anau més enllà del petroli”.





“El governador Charest ha de decretar immediatament una moratòria sobre l'exploració i l'explotació petroliera i gasosa al Quebec”, ha afirmat Virginie Lambert Ferry, responsable de la campanya Clima-Energia a ca Greenpeace. “El Quebec no es pot permetre accentuar la seva dependència a les energies fòssils”.

Amb aquesta acció, Greenpeace denúncia les incoherències de la política energètica del governador Charest. Recordam que el primer ministre, a la vigília de Copenhage, es presentava com a “líder” en la lluita contra el canvi climàtic. Vuit mesos més tard, estén la catifa vermella a les empreses per a l'exploració i l'explotació de petroli i de gas d'esquist al Quebec, unes energies contaminants que acceleren el canvi climàtic i contaminen l'entorn. Recordam que el Quebec no respectarà els seus compromisos en el marc del Protocol de Kyoto.


“Els combustibles bruts causen estralls arreu del món, de la marea negra de BP al Golf de Mèxic, a l'exploració irresponsable de perforacions a alta mar en els ecosistemes més fràgils com l'Artic i potser al Quebec a l'estuari de Sant Laurent”, ha afegit Julien Vincent, especialista en energies de Greenpeace International que donarà una conferència el 15 de setembre proper al Congrés Mundial de l'Energia sobre la importància de la societat civil en les qüestions energètiques. “El món té necessitat d'una revolució energètica fonamentada sobre les energies netes i deixant enllà la del petroli, no veure'ns ofegats dins les energies del passat”.

Aquesta acció s'inscriu dins el marc de la gran assemblea ciutadana organitzada per Greenpeace i recolzada per 27 organitzacions mediambientals i ciutadanes com l'AQLPA, MCN21, Fondation Rivières, l’Union paysanne, Environnement Jeunesse, el consell central del Montreal metropolità de la CSN, el sindicat dels treballadors de la refineria Shell, el Mouvement Sortons le Québec du nucléaire et le Regroupement citoyen « Mobilisation gaz de schiste ».

1 comentari:

zel ha dit...

He fet la prva d'escoltar i m'agrada més llegir...

I sí, sort que encara queden lluitadors!