dimarts, 21 de setembre del 2010

En defensa del professor Séralini

Crida de Som Lo Que Sembrem
Recolzament al professor Séralini i als seus col.legues

Des de Som Lo Que Sembrem fem una crida a totes les persones que defensen una ciència íntegra i independent, i la necessitat d’uns mecanismes que ofereixin suficient transparència dels interessos en les investigacions i avaluacions, a donar suport al professor Séralini.

Gilles-Eric Séralini és doctor en bioquímica i professor de biologia molecular a la Universitat de Caen i és codirector del panell científic del CRII-GEN (comitè d’investigació científica independent i informació en enginyeria genètica) . El Dr. Seralini va ser membre de dues comissions governamentals a França sobre OMG, en els càrrecs d’avaluador de risc: la Comissió d’enginyeria biomolecular (CGB) i el Comitè de Biovigilància al 1998. Al 2003 se’l va anomenar com a expert de la Comissió Europea en la disputa entre Estats Units/l’Argentina/Canadà, i la Unió Europea, sobre la moratòria en la comercialització de OMG.
El professor Seralini és investigador en la interfase entre càncer i endocrinologia. Te publicats més de 100 articles científics i contribucions a conferències especialitzades internacionals, i lidera un equip d’investigació associat al CNRS (Centre Nacional per la Investigació Científica) i al INRA. Ha treballat en mol.lècules per la prevenció i tractament del càncer de pit i ha estudiat els efectes dels disruptors endocrins. A causa dels seus estudis sobre càncer i hormones es va interessar en les causes del càncer i els disruptors endocrins, de la pol.lució associada al aire, aigua i als aliments, i els efectes sobre la salut de les diferents contaminacions.
Séralini i els seus col·laboradors van realitzar una re-avaluació de les dades aportades per Monsanto per a justificar la comercialització de tres blats de moro transgènics (MON 863, MON 810, NK603). Aquesta re-anàlisi qüestiona la fiabilitat de les dades de Monsanto sobre la seguretat d’aquests OMG. A conseqüència de la seva integritat, el professor Séralini està sent víctima d’atacs difamatoris i ha esdevingut el blanc d'una campanya de desacreditació per part de certs sectors de la comunitat científica que amenaça no només la seva carrera com a científic, sinó també el finançament per continuar amb una investigació pública de qualitat.
Recordant que dins de l’àmbit de la investigació sobre els riscos per la salut, mediambientals i per la biodiversitat dels OMG, això s’ha repetit en nombroses ocasions, us demanem el vostre recolzament signant el document en defensa del professor Séralini per una ciència íntegra i uns mecanismes d’avaluació transparents: Document per signar . A continuació teniu accés a la carta d’adhesió traduïda: Arxiu pdf 48 kb
Els dies 6 i 7 de març de 2009 vam poder escoltar a Barcelona les seves paraules, durant la seva intervenció a les Jornades Internacionals sobre els OGM, on va explicar les seves investigacions sobre la toxicitat del Roundup de Monsanto present a la soja transgènica i va denunciar els riscos associats al model transgènic. En aquestes jornades van assistir diversos científics europeus experts en la temàtica que van exposar els seus arguments per una agricultura sense transgènics. Podeu trobar l’àudio de totes les ponències a Som lo que Sembrem
El panís NK 603 que Seralini va reavaluar esta a punt de ser autoritzat per la CE, i la EFSA (Agencia europea de seguretat alimentaria) ha donat ja el seu vist i plau, tot i que no ha passat tampoc estudis mediambientals com els que va reclamar el Consell de Ministres europeu de medi ambient el 4 de desembre del 2008, i que seran requeriments a cumplir per altres possibles transgènics autoritzats en el futur.

Més informació a: Som lo que Sembrem

1 comentari:

La lectora corrent ha dit...

El 8 d'abril de 2009, La Contra de La Vanguardia va dedicar una entrevista a Gilles-Eric Séralini, que va ser molt controvertida i fins i tot va causar que un grup de gent es manifestés davant d'un centre del CSIC de Barcelona contra un investigador i van tractar d'impedir que la gent que treballa en aquell lloc hi poguessin entrar.

No sóc experta en transgènics ni en res i sóc escèptica en moltes coses, però abans de jutjar intento informar-me. I en el cas d'aquella entrevista, tot i que només calia tenir una mica de sentit comú per adonar-se que algunes afirmacions que s'hi feien no tenien ni caps ni peus (que no dic que les afirmés l'entrevistat; ves a saber com ho va entendre qui firmava l'entrevista).

En aquest mateix bloc vaig deixar alguns comentaris a l'entrada que reproduïa l'entrevista de La Vanguardia (10.04.2009). I tot i que no m'agrada fer autopropaganda, en el meu bloc vaig dedicar també una entrada al tema el 15 d'abril de 2009
http://tinyurl.com/cshb9x

Per altra banda, alguns dels articles fets per Séralini els darrers temps consisteixen a agafar les dades existents sobre diverses plantes modificades genèticament i reinterpretar-les amb criteris estadístics que han estat rebutjats per diversos panels internacionals i francesos.

Hi ha qui critica la recerca subvencionada per les multinacionals, però un dels treballs publicats per Séralini el 2009 va ser pagat per una altra multinacional, en aquest cas de l'ecologisme. Si això no és conflicte d'interessos...