dijous, 2 de setembre del 2010

El Teix bimilenari de Fortingall

L’Arbre més vell del que es té notícia a Europa

El Teix de Fortingall (en anglès, Fortingall Yew) és un vell teix (Taxus baccata) que es troba en un pati al poble de Fortingall, a la regió de Perthshire, a Escòcia. Durant molt temps es va estimar que la seva edat havia d'estar entre els 2000 i els 5000 anys; investigacions recents tendeixen a situar-ho en el límit inferior, és a dir, entorn dels 2000 anys d'edat. Això seguiria convertint-ho no obstant en l'arbre més vell del que es té notícia a Europa.
El teix no té un aspecte espectacular: no és molt alt, i el seu tronc, abans gegantesc (tenia 16 metres de circumferència en 1769) es troba ara separat en diferents tiges, fent l'efecte de ser diversos arbres més petits. Això es deu al fet que durant el segle XIX es va establir el costum de portar-se petites estelles del seu tronc com a “souvenir”, encara que també influeix el natural declivi del propi arbre, de manera que el centre del tronc està ara arran de terra.
Malgrat la seva edat i dels atacs soferts, el teix està aparentment en bon estat i podria tenir per davant diversos segles més de vida. Actualment es troba protegit per un clos no gaire alt, amb unes reixes, que no permet apropar-se però sí poder observar i fotografiar.

Benet Coll. Arenys de Mar
Arenyautes.cat/Tercerol
· Article publicat a Tercerol el 31.08.2010