dissabte, 28 d’agost del 2010

Si fan això a ca seva, què no faran a altres indrets del món?


Fer bé al món i destrossar Mallorca

L'arribada a Mallorca de jugadors de golf de menys de 25 anys no atura. En arribar la nit, se'n van de copes i/o de botellada i l'endemà mai no arriben al camp, però han de ser, per força, jugadors de golf. D'altra manera no s'entendria l'existència de polítics i gent d'alt poder econòmic entestats a fer augmentar les hectàrees de gespa i forats que ornen aquesta terra. És per això, sens dubte, que Iberostar i companyia volen construir a Son Bosc el camp de golf mallorquí número 25.

Iberostar té 100 hotels a 15 països diferents i pertany a la família Fluxà d'origen mallorquí. És el grup que promociona Antonio Banderas i l'entrenador de tennis Toni Nadal amb la gorra que es posa per veure jugar el seu nebot. L'origen de l'imperi és a les sabates, i marques com Camper i Lotusse pertanyen a la família. Iberostar té una fundació per tirar endavant projectes de desenvolupament al tercer món o d'ajuda a nins discapacitats. Però aquesta cara amable no evita que en tengui una altra molt més fosca. Passa el mateix a Grupotel, el primer grup hoteler de Mallorca propietat d'una altra família mallorquina anomenada Ramis, que es vanagloria al seu web de tenir consciència ambiental fins al punt que la seva presidenta, Margarita Ramis, afirma que el medi ambient s'ha de protegir com el major dels tresors. Grupotel, la Compañía Agropecuaria de Calviá (propietat en un 100% d'Iberostar) i Garden Hoteles són els principals integrants de Golf Playa de Muro SA. Ells tres, per tant, són els principals responsables d'un dels atemptats ecològics més importants que s'ha produït a Mallorca en els darrers anys: l'arrasament total d'una part de Son Bosc. Una biòloga mallorquina m'explicava que, per a la natura, és com si un boig hagués trinxat amb un ganivet La Gioconda. Estic per no estrenar les darreres Camper que m'he comprat.

Els valors ecològics d'aquestes terres properes a l'Albufera són d'abast mundial. L'orquídia de prat que viu ("vivia" si ens referim als terrenys on ja han passat les màquines d'Iberostar) a Son Bosc només es troba aquí i a dues zones del nord de l'Àfrica. Aquesta planta ha generat 14 exemplars d'un híbrid, Orchis x albuferensis, que en tot el món només la trobareu a Son Bosc. Aquest bocí de terra amenaçat també dóna aixopluc a la colònia mallorquina més gran d'abellerols, un ocell multicolor extraordinari que es troba en perill. Hi ha més vida a Son Bosc que val la pena protegir, però ho deixarem aquí.

Aquests valors ecològics van comportar que l'any 2003 el Pacte de Progrés acordàs la incorporació de Son Bosc al Parc Natural de l'Albufera. En tornar Jaume Matas al Govern, vuit mesos més tard, la protecció fou revocada. Avui, PP i UM continuen defensant la construcció del camp de golf número 25, mentre que la resta de grups polítics hi està en contra. Una prova més que la regeneració d'aquests partits protagonistes de les pàgines més vergonyoses de la política estatal encara no ha acabat, si és que mai no ha començat.

Miquel Piris.
Periodista.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo de vosaltres no em compraria mai més unes Camper, doncs ja ni són fetes a Mallorca, sino a la Xina. Per què serà...?