dimarts, 25 de maig del 2010

Un arbre emblemàtic

El lledoner de tres branques de la plaça de Meguidó

Aquest lledoner (Celtis australis) de tres branques (o tres troncs) es troba a la plaça de Meguidó (antiga ciutat de Palestina) als terrenys de l'antiga masia de Can Gresa o Casa Groga, al barri de Sant Genís dels Agudells de Barcelona. El lloc on es trobava la masia l'ocupa actualment el Centre Cívic de la Casa Groga que es veu darrere el lledoner. En aquest barri hi ha una vintena de carrers dedicats a llocs de Palestina i temes bíblics: Canaan, Getsemaní, Haifa, Idumea, Jericó, Jordà, Judea, Meguidó, Mont Tabor, Naïm, Natzaret, Nínive, Palestina, Perea, Samària, Sidó, Sinaí, Tir... De tots aquests noms el més antic és el del passeig de la Vall d'Hebron per l'antic monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, promogut per Violant de Bar i que va existir des de l'any 1313 al 1835.
La plaça de Meguidó està dedicada a una de les ciutats més antigues del món. Documentada arqueològicament des del neolític. Fa quatre mil anys pertanyia a l'àrea d'influència egípcia. Malgrat que l'any 1482 aC fou destruïda per Tuthmosis III, fou posteriorment reconstruïda i fortificada pel rei Salomó (961-932 aC) i conquerida de nou pels egipcis (930 aC). En l'època romana era coneguda com a Legio. Pel seu emplaçament estratègic dominava les principals rutes comercials i militars de la zona.
Per a alguns aquest arbre pot recordar l'alzina bíblica de tres branques de Mambré (prop d'Hebron) sota d'on rebé Abraham la visita de tres homes angelicals; per a altres el pi de les tres branques, l'arbre sagrat de la pàtria catalana; per a altres simplement un arbre monumental que encara no està catalogat i que cal protegir...
Els arbres catalogats del nostre barri són: el pi blanc (Pinus halepensis) de l'església de Sant Genís dels Agudells i el pi pinyer (Pinus pinea) de l'actual residència Azurimar al carrer Natzaret cantonada Samària. És urgent tenir cura d'aquest arbre monumental i catalogar-lo.

· Article publicat al bloc Sant Genís dels Agudells el 13.05.2010

1 comentari:

jd ha dit...

Tot just llevat, amb el vostre bloc ja m’he endut l’agradable sorpresa del dia.
Fa dos dies que acabo de conèixer aquest Celtis ! Quina casualitat !
Realment un lledoner en macolla - vull dir amb diversos troncs desde la soca – no és pas massa habitual. A més a més l’entorn de can Gresa hi acompanya. És d’una lluminositat especial ; els urbanistes van aconseguir un espai armòniós que contrasta amb segons quins indrets molt propers.
Sobre l’alzina de Mambré us he de dir que fa temps en vaig fer una anotació al bloc:
http://amicsarbres.blogspot.com/2009/03/mossen-cinto-i-lalzina-de-mambre.html
Doncs això, que fa una setmana que acabo d’aterrar a Sant Genís. Un canvi sobtat i radical: d’una brigada d’arbrat del torn de tarda a una de conservació al matí com a cap de grup. Ara el repte serà compaginar els estudis amb la feina…i no qüestionar la política de recursos humans de l’ajuntament.
Així doncs- un cop passats els dies d’examens - espero disposar de temps per a estudiar els arbres del barri i també, ara que és la setmaneta de la biodiversitat, posar-vos al corrent d’un experiment molt interessant sobre el maragder (http://amicsarbres.blogspot.com/2010/01/un-maragder-de-la-xina-barcelona.html)
Me’n vaig volant als Agudells !!