dijous, 6 de maig del 2010

El poble Misak i els paramilitars


Les autoritats del Poble MISAK de Colòmbia amenaçades per grups paramilitars

L' Alianza Biodiversidad fa una crida a totes les persones i organitzacions compromeses amb la vida per frenar aquesta nova envestida contra el Poble MISAK de Colòmbia.

Compartim amb les seves mateixes paraules, no n'hi caben d'altres, la denúncia feta per les Autoritats Ancestrals del Poble MISAK:

“Dins l'enorme llista d'accions perpetrades per el govern i grups armats contra els diferents pobles originaris i les organitzacions de drets humans, avui ens correspon contar al país i al món que el passat dimarts 27 d'abril de 2010, va arribar al correu electrònic oficial de l'Autoritat Ancestral del Poble Misak a Silvia -Cauca- Colòmbia i a varis líders un pamflet amb el logo de les AUC que ens amenaça, exigint-nos deixar a un costat les nostres lluites en contra del govern:

…comminar a a líders indígenes que deixin de costat el discurs i fets arcaics a favor dels drets indígenes i ideologies atacant les bones i nobles intencions de l'alt govern a favor de la pau...”

i declarant objectiu militar a 2 Governadors ancestrals del Poble Misak, 11 mamas, 19 taitas i 4 comunicadors Misak, qui a l'actualitat lideren processos importants de reexistència a nivell comunitari, i ens adverteixen que hem de:

“... suspendre d'immediat les declaracions internes i externes que estan compromeses a l'aixecament de processos de lluita... no ens fem responsables d'allò que els pugui passar als líders del poble guambiano...”

Aquesta amenaça reflecteix la crítica realitat del país on el govern sempre ha fet cas omís d'aquestes accions i no es pronuncia o pren mesures per a protegir la vida i la seva integritat, convertint-se en còmplice per acció i omissió, ubicant-se en contra dels drets consagrats a la Constitució Nacional.

Les amenaces emeses per els paramilitars són amenaces de mort. Entre els amenaçats es troben Don Lorenzo Muelas, qui va ser membre de l'Assamblea Constituient i Senador de la República de Colòmbia. Don Lorenzo s'ha destacat nacional i internacionalment per la seva lluita en defensa dels pobles indígenes, la seva cultura, els seus sabers i els seus territoris. La dignitat de Don Lorenzo, la seva valentia, probitat i tenacitat han estat exemple i inspiració per a molts de lluitadors.

Per això els demanam remetin una carta en forma URGENT a les autoritats del Govern de Colòmbia expressant rebuig, indignació i preocupació. A continuació adjuntam el nostre suggeriment, però poden modificar-la segons creguin necessari.

Carta model

Señor Presidente
Autoridades del Gobierno de Colombia:

Nos dirigimos a ustedes para expresarles nuestra consternación e indignación ante las amenazas recibidas por las autoridades del Pueblo MISAK por parte de grupos paramilitares que operan impunemente en su territorio.

Frente a estos gravísimos acontecimientos queremos expresarles que:

Conminamos a Ud. y a todas las autoridades de su Gobierno a que garanticen la integridad de la vida y el ejercicio pleno de los derechos de todos los dirigentes y autoridades amenazadas, así como del pueblo Misak en su conjunto.

Creemos imprescindible que se investigue exhaustivamente los hechos para determinar y condenar a sus responsables.

Lo llamamos a hacer efectivas sus promesas de paz e impedir el accionar criminal e impune de las fuerzas paramilitares, tomando medidas efectivas para su desmantelamiento y la persecución de sus crímenes, verdadera vergüenza para nuestro continente sudamericano.

Respaldamos plenamente el accionar de las autoridades del pueblo MISAK por quienes tenemos un profundo respeto y a quienes hemos visto por años honrar a sus ancestros y a todo el pueblo colombiano.

Le comunicamos que apelaremos a instancias internacionales y a nuestras autoridades nacionales, parlamentarios y líderes de opinión para que se movilicen en contra de los crímenes paramilitares y por la defensa de la vida y dignidad del Pueblo MIsak y sus dirigentes amenazados, llamándolos a aplicar sanciones si su gobierno no cumple con el deber de protegerlos

Esperamos una pronta respuesta y un rápido accionar que garantice que no ocurra una nueva violación a los Derechos Humanos.

Atentamente

Signatura
Organització

Per favor dirigiu aquesta carta a:
ppdh@presidencia.gov.co (DDHH de la Presidencia)
mininterior@mij.gov.co
gabriel.silva@mindefensa.gov.co
elena.ambrisi@mindefensa.gov.co (DDHH Mindefensa)
pedro.posada@mij.gov.co (Director de asuntos étnicos)
asuntosetnicos@procuraduria.gov.co
bogota@defensoria.gov.co
cauca@defensoria.gov.co

Amb còpia a:

Santiago A. Cantón, Secretario Ejecutivo de la Comisión Interamericana de Derechos Humanos: cidhoea@oas.org

María Isabel Rivero, Directora de la Oficina de Prensa y Difusión, mrivero@oas.org

Navanethem Pillay, Alta Comisionada de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos, tb-petitions@ohchr.org

Acción por la Biodiversidad, info@biodiversidadla.org


Per a més informació:

Biodiversidad en Amèrica Latina