dimarts, 2 de març del 2010

Microbellesa garangolera

Flora micològica de les garangoles de Palma

Dilluns, 22 de febrer, 7’45 hores, tenc son i no trob per aparcar.
Al final trob un lloc o ficar el cotxe vora el parc Krekovic.
El carrer General Ricardo Ortega està ple de bars, de tendes de tot a 1 euro, de tallers de cotxes, hi ha també un sortidor de benzina. Molts de concessionaris, de motos de cotxes...
Els arbres d’aquest carrer són alts i foscos, ara no tenen fulles, i no he aconseguit saber-ne l’espècie. Els han podat sempre per evitar que peguin a les façanes. Quan són grossos i desequilibrats, tomben sobre els cotxes, esclafant-los. Revenja!
A les garangoles dels arbres hi pixen els cans, també i caguen, s’hi poden trobar exemplars impressionants de femtes. De vegades a l’enfront de bars i cibercafés hi he vist litrones mig plenes, gairebé sempre buides, tirades sobre la terra.
Sobre la terra de les garangoles hi creix un tapís bacterià verd-negrós, són molt probablement cianobacteris.
Tot plegat fa una mica d’oi. Un dia vaig veure com un home hi abocava una aigua bruta com si dugués restes de cafè o alguna cosa color cafè amb llet.
A les 7’55 hores obr un ull una mica més i veig un grup de bolets creixent a dins d’una garangola, a 2 pams de la soca d’uns dels arbres del carrer General Ricardo Ortega. El grup el formen uns 6 bolets de diferent mida. Els agaf.
Passades les 8’00 hores estic mostrant els bolets a en Joan Carles i me diu: “Ah, això és gírgola de poll, una Agrocybe aegerita”...”No!, un moment!, no és una Agrocybe, això és...què punyetes és això?...”, “Me la enduré i li faré la microscòpia...”
El dimarts, passades les vuit, en Joan Carles me diu: “Rafel, te rebentaré! Saps el bolet aquest que has trobat en aquell lloc infecte? Idò és Psatyrella spadicea, i és...primera cita per Balears!”. Me duu unes imatges de la microscòpia d’aquest bolet que ha volgut ser urbà.
I pens: entre tanta immundícia, quanta bellesa s’amaga!.
Fotografies al microscopi de Psatyrella spadicea (J.C.Salom)

Pleurocistidis (P) a dalt amb cristalls d’oxalat a l’extrem. Basidis tetrasporics (B) a baix, trama de la làmina enmig i espores a l’esquerra (E). Els pleurocistidis estan als laterals de les làmines, entre els basidis.

Queilocistidis (Q), també cristalls d’oxalat i més espores (E). Presents a l’aresta de les làmines.

Rafel Mas, Búger 1 de març de 2010

3 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Aquest robot barceloní que llegeix es texte és mortal. M´he rebentat de riure.

Rafel, enhorabona per sa troballa d´aquest bolet urbanita.

Joan

Rafel Mas ha dit...

Ei, Joan
jo també ric molt quan pos al "robot", me sorprén com llegeix de be les "," comes i que de vegades no entengui paraules molt clares.
salut!

Anònim ha dit...

Què fort!