dijous, 11 de febrer del 2010

Aturem la campanya d'arbres modificats genèticament.






Contra la plantació d'arbres genèticament modificats: cal la nostra implicació.


Així com he pogut he traduït aquest article de Justícia Global Projecte Ecològic, per tant agrairia a qui tengui millors coneixements que jo de l'anglès, col·labori a clarificar qualsevol errada o mala interpretació que jo li pugui haver donat.

Si demà m'hagués de morir, m'ha dit avui un home, demà plantaria un arbre. Ja ho sé que es tracta d'una frase molt feta i coneguda, però aquesta persona ho ha dit de veres.

Tothom, molta gent avui està enganxada a l'ordinador, per feina, facebook, blog, twenty, youtoube, webs... qui sap? Milions de paraules, d'articles, d'opinions circulen per internet. Probablement tothom pensi que el seu tema és el més important, o quan no també és important. D'aquesta manera, ben legítima i normal, hem arribat a banalitzar o a no donar l'atenció que cal a qüestions molt importants. N'hem a veure, si ens perjudicam com espècie maltractant l'ecosistema que ens sustenta, qui primer en sortirà perjudicat serem nosaltres mateixos. Si, amb la nostra contaminació provocam canvis en el sistema climàtic global, passarà que a molts llocs del planeta no s'hi podrà viure. Més prest o més tard ens arribarà a afectar a tots.

Si hem d'abandonar aquest planeta com una espècie més de la llista de les que es varen extingir, al manco procurem deixar l'ecosistema que ens hi ha permès viure, fins que nosaltres hem decidit, el menys maltractat possible. Si tenim tant poc seny per a construir centrals nuclears i grans industries potencialment contaminants, al manco fabriquem-les amb la garantia que sense nosaltres tampoc contaminaran l'entorn. Si sabem que estenent plantacions d'eucaliptus o pollancres amb modificacions genètiques, transgèniques, podem contaminar per sempre les espècies silvestres assentades a la terra, doncs no en parlem i tot: no en podem plantar.

Això dit sense parlar de perquè hem d'anar a crear monocultius d'arbres a grans extensions de terra verge? Això dit sense parlar de la greu degradació i devastació creada sobre els ecosistemes i poblacions humanes ocupades per aquesta industria forestal. Sense parlar de quins beneficis anam a cercar: biocombustibles? cel·lulosa per a paper? Fusta per a mobles per a la comercialització als països “més desenvolupats”?

Malament sigui per a no maltractar més aquest planeta, fins i tot sigui amb la hipòtesi de la nostre probable extinció, no permetem que interessos molt particulars, amb ambicions clarament lucratives i de negoci, maltractin més aquest bell ecosistema, el nostre hàbitat encara, que forma tot el planeta Terra.

Una vegada més disculpau la mala traducció de l'anglès que ve a continuació, gràcies.





11 de febrer de 2010

Contacte:

El Dr. Neil Carman, científic de planta, Sierra Club +1.512.663.9594
Anne Petermann, director executiu, Projecte Global +1.802.578.0477 de l'ecologia de la justícia
Scot Quaranda, director de la campanya, Dogwood Alliance +1.828.242.3596
George Kimbrell, advocat, centre per a la seguretat alimentària +1.571.527.8618

Avaluació ambiental del projecte del llançament de l'USDA de la força dels grups en els arbres d'eucaliptus genètic modificats per als boscos meridionals dels Estats Units.

El Ministeri d'Agricultura dels Estats Units, va llançar la seva avaluació ambiental del projecte [1] respecte a una petició per ArborGen, una filial del paper internacional dels gegants de la fusta i MeadWestvaco, per plantar un quart de milió d'arbres d'eucaliptus genèticament modificats dirigits a una suposada “prova” a través de set estats dels Estats Units més meridionals (South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana i Texas)

“Si aquest l'eucaliptus invasor de GE es planta al llarg del sud a gran escala, és altament probable que les llavors fèrtils s'escapin en boscos circumdants,” va dir al Dr. Neil Carman, científic de planta de Sierra Club. “Això és un problema greu atès que l'eucaliptus es coneix per la seva capacitat invasora. Una vegada que s'escapen en els boscos, no hi ha manera d'anar-los darrere. Seria un malson ecològic per als boscos meridionals.”

L'avaluació ambiental va ser llançada per l'USDA després que els grups tractats sobre les conseqüències per al medi ambient dels arbres d'eucaliptus transgènic assenyalessin que a l'avaluació mancaven els estudis hidrològics dominants conduïts pel Servei Forestal dels EEUU. que refuten directament les conclusions de l'avaluació ambiental del projecte de l'USDA que recomanen aprovar la petició d'ArborGen. Els estudis d'USFS assenyalen que els arbres d'eucaliptus tenen requisits importants d'aigua i poden afectar seriosament les reserves d'aigua de terra i superficial. [2]

L'USDA està cercant comentaris públics sobre la seva avaluació ambiental del projecte fins al 18 de febrer de 2010. [4]

“Als països que estan patint ja els impactes de les plantacions en massa de l'eucaliptus - - com el Brasil, Xile i Sud-Àfrica - - la gent ha organitzat campanyes massives contra ells,” Anne Petermann, el director executiu del projecte global de l'ecologia de la justícia i el representant nord-americà de la coalició global del bosc. “Això és perquè les plantacions de l'eucaliptus han devastat boscos i a comunitats. Al Brasil, el bosc de Mata Atlantica ha estat arrasat per les plantacions de l'eucaliptus. A Xile, les comunitats que vivien a prop de plantacions de l'eucaliptus han perdut el seu accés a l'aigua dolça.”

L'altra nova informació en l'avaluació revela que alguns dels arbres d'eucaliptus modificats suposadament estèrils en assajos pràctics existents van produir les llavors fèrtils. L'eucaliptus és un arbre estranger i les espècies nombroses d'eucaliptus ja es consideren invasors. Aquest nou eucaliptus transgènic (o GMO) s'ha dirigit per a tolerar temperatures més fredes que li donaven el potencial per als ecosistemes invasors del bosc al sud.

“Havia esperat que el desastre del kudzu ens hauria ensenyat a les conseqüències de llançar espècie invasora en l'ambient,” Scot estat d'acord Quaranda, director de la campanya per al Dogwood Alliance. “En comptes d'un altre projecte, ArborGen vol llançar arbres d'eucaliptus invasors de GE. A diferència de kudzu, tanmateix, aquests arbres són no només invasors, són també altament inflamables i necessiten disposar de quantitats enormes d'aigua dolça. Califòrnia està invertint milions de dòlars per suprimir eucaliptus invasors i inflamables. No hauríem de voler que aquests arbres invasors fossin plantats al sud.”

La campanya dels arbres de STOP (ATURADA) als arbres GE [5] està treballant amb el centre per a la seguretat alimentària en plans per aturar l'oferta d'ArborGen per llançar centenars de milers d'arbres d'eucaliptus genètic dirigits als territoris del sud dels EEUU. “Això és una costa molt relliscosa,” adverteix el George Kimbrell, advocat per al centre per a la seguretat alimentària. “Permetre el llançament d'aquests arbres d'eucaliptus de GE fixarà un precedent legal que podria permetre el llançament d'àlbers o de pins genètics dirigits - que tenen parents salvatges a través del continent. El llançament comercial de versions dirigides d'arbres natius portaria a la contaminació de boscos amb pol·len dirigit. Una vegada que ocorre això no hi ha absolutament res que es pot fer per a parar la contaminació posterior de més boscos. Hem de parar el llançament dels arbres de GE abans que ocorri aquesta contaminació.”

Animen el públic a sotmetre a comentaris a l'USDA respecte a l'oferta d'ArborGen per llançar 260.000 arbres d'eucaliptus tolerants al fred genèticament modificats a través de set estats del sud. Per als detalls en això, visitin si us plau: http://www.globaljusticeecology.org/stopgetrees.php?tabs=0

[1] Per transferir l'avaluació ambiental revisada el 17 de desembre de 2009 del projecte de l'USDA, vagin: http://www.aphis.usda.gov/brs/aphisdocs/08_014101rm_ea2.pdf

[2] Els resultats sumaris de l'USFS respecte als impactes de les plantacions de l'eucaliptus en recursos hídrics es poden trobar en la pàgina 57 de la nova avaluació ambiental del projecte de l'USDA. Aquests resultats inclouen el fet que l'ús d'aigua per les plantacions de l'eucaliptus és almenys l'ús d'aigua doble al costat d'altres tipus del bosc, i que la repoblació forestal a les plantacions de l'eucaliptus reduirà flux de corrent, baixarà la capa freàtica i afectarà a la recàrrega de l'aigua subterrània.

[4] Els comentaris a l'USDA es poden sotmetre en: http://www.regulations.gov/search/Regs/home.html#submitComment?R=09000064809c344a

[5] El projecte global de l'ecologia de la justícia coordina la campanya genètica dirigida dels arbres de l'ATURADA. La serra club i el Dogwood Alliance són part del comitè de direcció per a la campanya. Per a més informació sobre la campanya, vagin: http://www.nogetrees.org.


Per a més informació:









Fotos JV