dimecres, 27 de gener del 2010

Al fasser den Bragues, in memoriam

El fasser den Bragues és mort

El passat dia 17 recomptàvem les aus aquàtiques hivernants d'una part de les zones humides de Mallorca, i tocava anar al Salobrar de Campos. El recompte començava feliç per mi, fins que a la llunyania vaig veure la figura del Fasser den Bragues. El seu aspecte descambuixat no era el que acostumava a tenir, explosiu i desfiant, exposat als vents d’altura. Les meves sospites s’anaren tornant terribles fets així com ens hi anàvem acostant. El fasser den Bragues, un referent per a tots els ornitòlegs i per a tota la gent de la zona, era mort. Una fita, un referent visual en la planura, desenes de metres d’altura. Tal com m’informava en Xavier Mas, un dels pocs topònims, o millor dit, micro-topònims que es mantenen vius a Campos del Port. El nom de Fasser den Bragues li ve d’una família, Els Bragues que eren propietaris del redol. En Xavier també me comentava que parlant amb gent major de la zona han pogut calcular-li més de 200 anys.

No conec si estava declarat arbre singular, de totes formes la catalogació sobre paper serveix poc per mi. La gent de Campos diu que “li ha pegat un llamp” en les darreres tempestes. Jo no ho tenc confirmat, però crec que li ha pegat un llamp, però el llamp del Becut vermell (Rhynchophorus ferrugineus). Aquesta plaga, que començà a Sa Ràpita, de bon segur ens donarà més disgusts, però cap com aquest.

Fotos: Xavier Mas

Rafel Mas, Búger 25 de gener de 2010

2 comentaris:

Alfred ha dit...

Gràcies pel teu, el vostre, interès. He posat un enllaç, molt merescut, a amics arbres. Endavant amb aquesta iniciativa, que s'hauria de conèixer més.
www.alfredcomin.com

Ibèria ha dit...

La llàstima es que una cosa així no serveixi per a concienciar els Ajuntaments a lluitar contra les plagues.
Si ells diuen que ha estat un llamp,ningú els baixarà del burro.
Rebeu , tots els amics dels arbres, tota la meva simpatia i solidaritat.
Salut !