dijous, 14 de gener del 2010

2010 Any Internacional de la Diversitat Biològica


Biodiversitat amenaçada

Amb el fracàs de la Conferència del Clima de Copenhaguen encara ben fresc, el secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, ha inaugurat aquesta setmana a Berlín l'Any Internacional de la Biodiversitat, 'per a celebrar la vida a la Terra i la importància de la biodiversitat a les nostres vides'. El 2010 és, justament, el termini que quasi dos-cents estats es van imposar, a través del Conveni sobre la Diversitat Biològica de 2002, per a reduir significativament l'accelerada pèrdua de la biodiversitat al planeta. Tal com reconeixia Ban Ki-moon, els objectius del conveni no s'han complert i la destrucció d'hàbitats, l'expansió de l'agricultura, la desforestació, la sobreexplotació dels recursos biològics i el mateix canvi climàtic comporten la desaparició, cada hora, de tres espècies animals o vegetals.

Alhora, els experts calculen que hi ha entre sis i dotze milions d'animals i plantes encara per catalogar. En ocasió de l'Any Internacional de la Biodiversitat, l'ONU espera revisar el conveni i refermar el compromís dels països en la protecció de la diversitat biològica i els ecosistemes, elements fonalmentals per a la regulació del clima i la qualitat de l'aire i l'aigua. Per això s'han convocat conferències com la d'aquí a dues setmanes a París, patrocinada per la Unesco, o la Cimera de la Diversitat Biològica, que es farà a l'octubre a Nagoya (Japó).

Algunes entitats internacionals s'han sumat a l'Any Internacional de la Biodiversitat amb campanyes de conscienciació sobre la necessitat imperiosa de preservar la riquesa biològica del planeta. La International Union for the Conservation of Nature (IUCN), que manté la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades des de 1948, exposarà cada dia durant tot l'any un cas extret de la seva llista a la portada de la web. I és que la IUCN considera que la crisi ambiental és pitjor que la crisi econòmica, amb la qual té moltes connexions. El World Wildlife Fund (WWF), per la seva banda, es fixarà especialment el 2010 en deu espècies que considera en greu perill d'extinció. I un altre recurs indispensable per a saber més dades d'espècies d'animals i plantes amenaçats és ARKive, amb informació, galeries fotogràfiques, vídeos i eines multimèdia.
Una notícia de Vilaweb