dissabte, 7 de novembre del 2009

La punta de l'iceberg


Creix la llista vermella

Un total de 17.291 espècies, d’entre les més de 47.000 que hi ha al món, es troben en perill d’extinció. Cap hàbitat no se’n salva: mamífers, amfibis, plantes, rèptils, peixos...


Més d'un terç de les espècies d'animals conegudes es troben en perill de desaparèixer. Això es desprèn de les dades que maneja la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN). Aquest organisme sosté que en la "llista vermella" actualitzada hi ha un total de 17.291 grups (d'entre les 47.477 que es coneixen arreu del món) que estan amenaçats d'extingir-se. Creat el 1963, el document de l'IUCN és l'inventari més complet de l'estat de conservació d'espècies d'animals i plantes d'àmbit mundial. Aquesta llista és una autoritat, per la qual cosa molts governs i organitzacions fan classificacions regionals basant-s'hi.

Amb la darrera actualització, s'ha sabut que són en perill el 21 per cent dels mamífers, el 30 per cent dels amfibis, el 12 per cent de les aus, el 28 per cent dels rèptils, el 35 per cent dels invertebrats, el 37 per cent dels peixos d'aigua dolça i el 70 per cent de les plantes. "Les proves científiques demostren que la situació és dramàtica", apunta la directora del Grup de Conservació de la Biodiversitat de l'IUCN, Jane Smart. Al món hi ha 5.490 classes de mamífers. 79 d'aquestes estan extints o extints en estat silvestre, 188 es troben en situació crítica, 449 són amenaçades i 505 són vulnerables.

El voalavo oriental, Voalabo antsahabensis, apareix en la "llista vermella" per primera vegada en la categoria de perill. Aquest rosegador endèmic de Madagascar està confinat al bosc tropical muntanyós i es troba amenaçat per l'agricultura de tala i crema. Enguany s'hi han inclòs 293 noves classes de rèptils, amb la qual cosa augmenta fins a 1.677 el nombre d'éssers d'aquest tipus que pateixen alguna amenaça. A més a més, els rèptils estan sofrint arreu del món, "però la situació pot ser molt pitjor del que sembla actualment", segons apunta el president de la Comissió de la Supervivència d'Espècies, Simon Stuart.

Entre els amfibis, 1.895 espècies de les 6.285 conegudes són en perill d'extinció: 39 ja estan extintes del tot o bé extintes en vida salvatge, 484 es troben en situació crítica, 754 són amenaçades i 657 són vulnerables.
Sobre les 12.151 classes de plantes, l'IUCN diu que 8.500 estan en perill d'extinció i 114 ja s'han extingit del tot o bé en estat silvestre. D'altra banda, cal tenir en compte que enguany la "llista vermella" conté també 7.615 invertebrats, 2.639 dels quals es troben en perill d'extinció. Així mateix, els científics hi han afegit 94 mol·luscs. En total, n'hi ha 1.036 que són amenaçats.

Criatures d'aigua dolça

Set caragols d'aigua dolça del llac Dianchi, a la província de Yunnan (la Xina), figuren com a amenaçats. Aquests s'afegeixen a 13 peixos d'aigua dolça de la mateixa regió, 12 d'amenaçats. En l'actualitat hi ha 3.120 peixos d'aigua dolça en la "llista vermella" de l'IUCN, la qual cosa suposa un augment de 510 espècies respecte de l'any passat. Durant molt de temps no s'ha parat atenció a les criatures que viuen en aigües dolces. "Enguany n'hem afegides moltes a la llista. Estam confirmant els alts nivells d'amenaça per a nombrosos animals i plantes d'aigua dolça, una situació que reflecteix l'estat en què es troben aquests valuosos recursos", explica Jean-Christophe Vié, cap adjunt del Programa d'Espècies de l'IUCN. Tanmateix, això és només la punta de l'iceberg.