dilluns, 31 d’agost del 2009

Chevron: Xerecs i bruts.



Demanen a Chevron 19.000 milions d'euros per arrasar i saquejar l'Amazones des dels anys 60.

Lago Agrio, en el nord-est d'Equador, sofreix una brutal contaminació conseqüència de la voracitat capitalista. Una de les majors companyies petrolíferes, Texaco, ha explotat els seus recursos en monopoli des del 1967 fins el 1992. Ara, quan el dany es presenta com irreparable, tot són excuses i ningú pareix responsable.


Iñaki SALABERRI

Després de més de vint anys de total impunitat explotant els recursos de l'Amazones equatorià, l'empresa dels Estats Units d'Amèrica (EUA) Texaco, que des del 2001 pertany a Chevron, es va veure acusada el 1992 de contaminar la selva per valor d'uns 26.000 milions d'euros. El judici a la seva contra promogut per 30.000 indígenes afectats començà a Nova York encara que, tal i com volia la transnacional, la causa fou traslladada a Equador, on ara es jutja. En aquesta causa on la documentació és ínfima, la “informació”, al contrari, és abundant arreu. L'objectiu sembla evident: qui tengui interès per la questió serà, literalment, empassat per la desinformació.

Mentre tant, en tot el temps transcorregut des que en els anys 60 la petroliera s'establí a l'Equador, han augmentat considerablement els casos de càncer i malalties diverses entre la població nativa. La indemnització per danys ambientals ha estat revisada en 7.000 milions d'euros a la baixa. Fins i tot ha canviat l'interès que en un principi tenia Chevron de realitzar el judici a Equador, però la contaminació que assola aquesta remota zona persisteix i, segons els experts, serà irreparable.

Texaco, que és una de les empreses hereves de l'imperi creat per Rockefeller, assolí un acord amb la Junta Militar que regia l'Estat equatorià a la dècada dels seixanta per primer explorar, durant cinc anys, i després explotar, durant quaranta, els recursos petroliers de la zona nord-est del país, en el territori de Sucumbíos.

Per poder fer això s'associà amb l'empresa pública Petroecuador, però sembla ser que la única finalitat de la nordamericana fou aprofitar les infraestructures i contactes de l'estatal, doncs l'acord establia que per cada 100 barrils de petroli obtinguts se n'entregarien 7 al Govern equatorià i, a canvi, Texaco estaria lliure d'impostos durant vint anys. Casualment, la petroliera només aprofità aquests primers vint anys d'exenció per a produir, encara que sí be és cert que en aquest període va extreure el 80% de les reserves de cru del país.



Les conseqüències

Quan Texaco acordà l'extracció de petroli en plena dictadura, es dedicà a rendibilitzar al màxim la seva producció, la qual cosa, en el cas d'una multinacional dirigida únicament per el benefici que, a més opera en un Estat regit per militars no excessivament interessats en el control de l'explotació petroliera, feu que les barbaritats socials i mediambientals fossin un resultat obvi, com ho reflecteix l'informe Yana Curi realitzat per Medicus Mundi.

En aquest informe, l'ONG aborda la situació en la que es troba Lago Agrio, i descriu com els pobles indígenes Sansahuari i Tetetes han desaparegut de la faç de la terra. Explica, també com hi ha hagut abocaments tòxics de més de 70.000 milions de litres, com s'han arrasat amb milions d'hectàrees de selva, s'han construït estructures sense cap limitació i excavats 910 fosses amb residus, que segueixen sense ser desmantellades. Per tot això el medi ambient i l'ecosistema han quedat molt danyats, i el fet que la pràctica totalitat d'agents contaminants segueixin on la companyia petroliera els deixà fa que l'agressió contra l'Amazones continuï.


Els efectes de l'activitat petroliera no acaben aquí. Els habitants de Lago Agrio també sofreixen directament les consequències en forma de càncer, malalties cardi - respiratòries i de la pell entre moltes altres. Segons les investigacions, prop d'un milenar de persones han mort a causa de la brutal pol·lució.

Però això no preocupa a Chevron, i ha intentat desprestigiar i deslegitimar a l'Estat d'Equador perquè la sentència sobre el cas no s'apliqui. Sigui com sigui, la multinacional tendrà que complir amb el que dictamini el tribunal de Lago Agrio, nom que respon a la denominació que va donar la pròpia Texaco a la seva estructura. I de resultar culpable, haurà de fer front a la indemnització en solitari, donat que la Cort Suprema dels EUA exonerà de responsabilitats a Petroecuador.


La cara de Chevron


Fins i tot Obama va preferir no cedir davant les pressions de la multinacional i concedir un tracte preferent a les exportacions d'Equador. Ara, només queda conèixer el veredicte.


Una notícia de

Gara