dimecres, 10 de juny del 2009

Exigiu el respecte als Pobles Indígenes del Perú


Sagnant Dia del Medi Ambient a l’Amazònia peruana

Organitzacions indígenes sol·liciten suport a la comunitat internacional


Des del 9 d’abril passat, les comunitats amazòniques del Perú iniciaren allò que qualifiquen d”atur indefinit” a tota l’Amazònia peruana, com a resposta a l’ incompliment del Congrés de la República de revisar sis decrets lesius als drets dels pobles indígenes. Es tracta de decrets emesos per l’Executiu en el marc de la implementació del Tractat de Lliure Comerç amb els Estats Units i que suposen l’obertura de l’Amazònia a industries social i ambientalment destructives com la mineria i l’explotació petroliera.

La matinada d’avui (5 de juny), el govern d’Alan García ha desfermada una violenta repressió a l’Amazònia peruana. Les informacions són confuses i no hi ha xifres oficials, però fins el moment hi hauria entre deu a vint morts a Bagua, zona de Corral Quemado i Curva del Diablo.

La Coordinadora Andina d’Organitzacions Indígenes (que inclou organitzacions indígenes de Bolívia, Equador, Perú, Colòmbia, Xile i Argentina), descriu la situació dient que “Novament es pretén imposar la mort sobre la vida, la matança sobre el diàleg. És la resposta dictatorial després de 56 dies de lluita pacífica indígena i de suposats diàlegs i negociacions, que acaben amb les bales de sempre, les mateixes de més de 500 anys d’0pressió”.

Aquesta repressió ocorre hores després que el Congrés de la República decidís postergar novament el debat de la derogatòria dels decrets legislatius que faciliten la invasió de territoris indígenes, el que suposa una clara connivència entre el Congrés i la Presidència.



La Coordinadora Andina d’Organitzacions Indígenes (CAOI) crida a “les organitzacions indígenes, moviments socials i organitzacions de drets humans de tot el món, a prendre accions concretes: cartes al govern peruà, al Relator Especial de les Nacions Unides per els Pobles Indígenes, a Amnistia Internacional, Survival International, als Premis Nòbel de la Pau, Comissió Interamericana de Drets Humans, Organització Internacional del Treball (Conveni 169), perquè enviïn tot d’una missions al Perú, per aturar aquesta violència i es respectin els drets indígenes”. També sol·liciten que a tots els països es realitzin plantades davant les embaixades del Perú, fins que s’aturi el bany de sang i es deroguin els decrets legislatius del TLC amb els Estats Units.”



La CAOI agrega que “els organismes de la ONU han de pronunciar-se amb fermesa, sumant a la demanda plantejada per la presidència del Fòrum Permanent per a Questions Indígenes, Victòria Tauli, d’aixecar l’estat d’emergència, no usar la repressió i complir amb les normes internacionals que garanteixen l’exercici dels drets indígenes”.

El Moviment Mundial per els Boscos Tropicals se suma a aquesta crida i sol·licta que es doni el major suport possible als pobles de l’Amazònia peruana, les vides de les quals, cultures i mitjans de supervivència estan avui en greu perill.

Poden dirigir cartes a l’ambaixada Peruana als seus països exigint l’immediat cessament de la repressió en curs i que es respectin plenament els drets dels Pobles Indígenes.

Les dades de contacte de les ambaixades del Perú a l’exterior estan disponibles a

http://www.embassiesabroad.com/embassies-of/Peru

Per a major informació:
Norma Aguilar Alvarado
Área de Comunicaciones
Coordinadora Andina de Organizaciones Indígenas - CAOI
Telefax: 0051-1-2651061
Telèfon: 980129692
Lloc web: www.minkandina.org

World Rainforest Movement
http://www.wrm.org.uy



Benvolgudes Amigues i Amics de Salva la Selva:


Al manco 33 morts -22 indígenes i 11 policies- s’han registrat després dels violents enfrontaments al nord del Perú. Des d’abril protesten els indígenes a la selva amazònica peruana en contra de la política del govern, per a intentar evitar que es doni obertura total dels seus territoris ancestrals a l’explotació petroliera, minera i fustera. La repressió del govern ha esta brutal.

Escrigui avui mateix al govern peruà i organismes internacionals, expressant el seu rebuig i indignació i donant suport a les exigències més urgents per a protegir la vida i la natura.

Més informació i un model de carta es troba a:


http://www.salvalaselva.org


Per favor, difongui aquest missatge el més amplament possible. Moltes gràcies i rebin una afectuosa salutació.

Klaus Schenck
www.salvalaselva.org
Tel.: +49 (0)30 517 36 879
Berlin, Alemanya