dimarts, 5 de maig del 2009

Ves viu, que si l’arbre sobrepassa les teves teulades…

L’arbre de pisos o pisero,
un enemic del cap de familia


A Mallorca circula la següent llegenda rural o urbana: quan es te un arbre de pisos Araucaria excelsa sembrat al jardí, si aquest sobrepassa les teulades de la casa, l’amo de la casa, el pare de família, mor.
Molta de gent es riu d’això, però al propietari d’aquest xalet del Pont d’Inca Nou no li devia fer cap gràcia, i sense pensar-ho gaire li va escapçar el curucull al seu pisero. Va pensar que d’aquesta manera podria conservar l’arbre i escapar de la mort. El que te ara, és la mateixa salut que abans i un arbre esgarrat. De tota manera l’arbre s’ha agafat la revenja i ha tornat a formar un ull principal, sembla que li te jurada al propietari. Ja pot anar a triar taüt.
En contrast a aquesta malifeta que demostra ignorància trobam aquesta casa de la carretera de Pollença a U Moll on hi ha no un de tot sol, sinó dos arbres de pisos. Aquests passen l’alçada de les teulades vàries vegades. Desconec si va morir el pare de família coincidint amb l’esponera de l’arbre o si ho han fet ja vàries generacions masculines de la familia.

Rafel Mas, Búger 5 de maig de 2009

2 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Sa curtor humana arriba a extrems inimaginables.

Joan

Anònim ha dit...

De ses araucàries de La Punta, a la carretera d'u Moll, ja en parlàrem en una altra ocasió a aquest blog:

http://amicsarbres.blogspot.com/2006/02/les-araucries-de-la-punta.html

Diumenge passat hi vaig anar a visitar els amics que hi viuen, i vaig veure una petita araucària que ha sorgit de llavor.

Aquest que ha escapçat un arbre tant de respectar, ho ha fet probablement per tenir bona vista des del seu balcó senyorial, ja ho diuen, "de porcs i de senyors se n'ha de venir de raça".