dijous, 7 de maig del 2009

Porcs!


Els científics estan començant a estudiar els indicis recents que vinculen el virus híbrid triple de la “grip porcina” amb les granges de producció intensiva que es caracteritza per la manca de neteja, tracte cruel cap als animals i perillositat. Signa aquesta petició a la Organització Mundial de la Salut i a la Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació perquè investiguin i regulin les factories de carn de porc:

¡Signa la petició!



Ningú sap encara si la grip del porc es convertirà en una pandèmia mundial, però hi ha cada vegada més indicis quan al seu origen: una granja de cria intensiva de porcs, propietat d’una corporació multinacional a l’Estat de Veracruz, (Mèxic). (1)

Les condicions en aquest tipus de granges de cria intensiva són repugnants i perilloses, a pesar d’això s’estan expandint ràpidament. Milers de porcs es mantenen amuntegats en depòsits bruts i esquitats amb un còctel de drogues, el que suposa un risc sanitari no només per els nostres aliments. Aquesta situació, així com les llacunes on són abocats els excrements dels animals, creen les condicions perfectes per engendrar nous virus com el de la grip porcina. La Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO, en les seves sigles en anglès) han d’investigar i desenvolupar noves normes per aquest tipus de factories amb la finalitat de protegir la salut pública mundial.


Les grans corporacions d’agro-negocis intentaran obstruir i tirar per terra qualsevol intent de reforma, per la qual cosa necessitam una vertadera protesta massiva que les autoritats sanitàries no poden ignorar. Signa la petició perquè s’investiguin a fons les causes de la grip porcina i es regulin les factories de carn de porc; digues als teus amics i familiars que signin ells també i nosaltres entregarem la petició a les agències de Nacions Unides. Si assolim més de 200.000 signatures, les entregarem a la seu central de la OMS a Ginebra amb una guarda de porcs en cartulina. Per cada 2.000 firmes que aconseguim, sumarem un nou porc a la guarda:


La setmana passada la grip es convertí en el tema central de les nostres conversacions. Mèxic va sofrir una paralització quasi total, i al llarg i ampla del planeta es prengueren mesures per a interrompre el trànsit aeri, prohibir la importació de carn de porc i s’iniciaren altres dràstics controls per a mitigar la disseminació del virus. Mentre seguim rebent diversos informes sobre la magnitud de l’amenaça, se’ns imposa una pregunta clau: On va sorgir i com podem prevenir nous brots?


La multinacional Smithfiels, la major empresa del món productora de carn de porc, la factoria de la qual està essent senyalada com la font d’irrupció del virus H1N1, nega qualsevol connexió entre els porcs i la grip, al temps que grans firmes de l’agroindustria a tot el món paguen sumes exorbitants per augmentar a través d’investigacions que la bioseguretat està garantida a tota la cadena de producció. Tan mateix, la OMS ha estat advertint durant anys que una “nova pandèmia resulta inevitable” (2). Experts de la Comissió Europea i de la FAO han assenyalat que el ràpid pas de la producció en petites granges a una cria intensiva de caràcter industrial està incrementant de fet el risc de desenvolupament i transmissió de malalties epidemiològiques. El Centre per el Control i Prevenció de Malalties dels EEUU, adverteixen que els científics encara no coneixen les conseqüències que els composts infecciosos produïts a les factories de carn porcina puguin tenir sobre la salut humana.


Existeixen nombrosos estudis sobre les horroroses condicions que els porcs suporten en aquesta situació d’amuntegament, i quan al devastador impacte econòmic que sofreixen les comunitats de petits productors forçats a competir amb les operacions a gran escala de les multinacionals. Smithfiels ja ha estat multada a pagar 12’6 milions de dòlars, i actualment es troba baix una nova investigació federal als EEUU per presumptes danys tòxics al medi ambient derivats de les seves llacunes d’excrement porcí (3).


A pesar de la preocupant evidència, l’increment en el consum de carn a nivell global, unit als interessos d’una poderosa industria motivada per els guanys encara a costa de la salut humana, implica que en lloc de ser clausurades, aquestes espantoses pràctiques industrials segueixen propagant-se a tot el món. És més, som nosaltres qui, en gran part, les estam sostenint a base de subsidis públics. Als albors d’aquesta grip, és necessari que els productors industrials de carn porcina també rendeixin comptes. Signa la petició perquè s’investigui i es reguli la producció a gran escala:


Si aconseguim resoldre aquesta crisi sanitària global amb audàcia, tornant a fer avaluar el consum d’aliments i la seva producció i reclamant un procés d’investigació urgent sobre l’impacte d’aquests models de producció massiva a la salut pública, podrem instaurar una nova normativa que protegirà a la població mundial d’eventuals malalties pandèmiques transmeses per els animals.


Amb esperança,


Alice, Pascal, Graziela, Paul, Brett, Ben, Ricken, Iain, Paula, Luis, Raj, Margaret, Taren y todo el equipo de Avaaz.

1- Informació sobre l’origen del brot i sobre les condicions sanitàries de les granges de carn de porc:

Una granja concentra las sospechas
ONG, por frenar expansión de criaderos industriales de animales

2- Informació de la OMS (disponible en anglès):
Oms..Influenza. Pandemic preparedness in Europe

3- Informació sobre Smithfield i Granges Carroll
La negra historia de Granjas Carrollo

4- Informació general sobre el tema (disponible en anglès):
Swine flu in Mexico. Timeline of Events
Swine Flu Outbreak
Concentrated animal feeding operations (CAFOs)


Per a més informació:

·
'Pigs On The Wing' de 'Pink Floyd'
·
·
·

1 comentari:

Dalva M. Ferreira ha dit...

Wow! Na minha humilde opinião, o consumo de carne deveria ser inteiramente proibido. Qualquer carne, isso é um assassinato dos nossos irmãozinhos porcos, vacas, galinhas, peixes... tudo! Viva o vegetarianismo!!!