dimarts, 5 de maig del 2009

De la gestió dels alzinars


Presenten el llibre 'Els alzinars. Manual de gestió d'hàbitats'

Aquests ecosistemes constitueixen la cinquena part de la superfície dels boscos de Catalunya

El proper dijous 7 de maig a les 12 del migdia a CosmoCaixa Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Obra Social 'la Caixa' presenten el llibre 'Els alzinars. Manual de gestió d'hàbitats'
Es tracta del primer volum dedicat als hàbitats terrestres que es troba inclòs a la col·lecció 'Manuals de gestió d'hàbitats' dirigida a la compilació de tècniques i metodologies de treball que permetin millorar l'estat dels ecosistemes des de als espais terrestres fins a les aigües superficials.
Exposar i divulgar criteris i experiències que ajudin a millorar la gestió dels boscos i espais oberts i rius és l'objectiu d'aquesta col lecció que compta amb un total de 15 manuals.
L'objectiu d'Els alzinars és oferir una sèrie de documents tècnics rigorosos i a la vegada comprensibles per a un públic ampli, en els quals es sintetitzin els coneixements actuals sobre l'estat dels hàbitats i es formulin propostes per millorar-ne la gestió.
Segons els autors, 'el manual pretén se un recull d'idees pràctiques per entendre el funcionament i millora la gestió que es fa dels alzinars, però també pretén ser un motor generador de noves idees per a la recerca, a partir de la informació novedosa que s'ha volgut oferir'.
Els alzinars, en les seves tipologies de terra baixa, alzinars muntanyencs i carrascars, mostren importants valors de caire ambiental, florístic, faunístic, socioeconòmic i paisatgístic, i estan considerats hàbitats d'interès comunitari per la Unió Europea.
Els boscos catalans per regla general estan formats per masses forestals joves. El seu fruit, la gla sustenta un munt de relacions tròfiques dels animals que hi viuen. I això atorga als alzinars una importància cabdal per a la conservació de la biodiversitat.
Al mateix temps, i a l'igual que la major part de boscos mediterranis, l'escassa rendibilitat econòmica dels alzinars ha comportat un important canvi en el seu règim d'ús, que obliga a afrontar noves fórmules de planificació i gestió que incorporin els condicionants presents per tal que no desapareguin.
El manual estructura els seus continguts en cinc capítols. El primer se centre en la descripció d'alzines i carrasques la seva distribució a Catalunya en funció de la tipologia i principals espècies de flora i fauna associades.
En el funcionament s'analitzen els condicionaments que limiten la distribució d'alzinars a Catalunya en funció de les facilitats o dificultats de creixement que ofereix cada zona, com es reprodueixen a traves del seu fruit, la gla i la seva regeneració per rebrotada motivada per una gran pertorbació. També s'hi explica el tipus de creixement així com informació sobre l'estructura i la dinàmica de l'hàbitat.
La presentació del llibre la faran en Javier Retana, coautor del manual; Josep Mayoral, diputat president de l'Àrea d'Espais Naturals i Jaume Lanaspa, director executiu de l'Obra Social 'la Caixa'.
·
Alzinars, els: Manuals de gestió d'hàbitats
Autor/s: Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals, Obra Social La Caixa, Gràcia, M. [coo.], Ordóñez, J.L. [coo.], Espelta, J.M., Molowny, R., Retana, J.
Editorial/s: Diputació de Barcelona. Àrea de Presidència. Direcció de Comunicació
Lloc: Barcelona
Any: 2009
Edició: 1
Idioma/es: Català
ISBN/ISSN: 978-84-9803-321-2
Tipus de publicació: Llibre
Pàgines: 181
Alçada i amplada: 21 x 21 cm.
Enquadernació: Rústica
Matèria/es: Educació ambiental
PVP 15,00 €
·
· El llibre, a la Llibreria de la Diputació de Barcelona
·