dilluns, 27 d’abril del 2009

S'està eradicant el morrut a Benicàssim

El tractament que van aplicar contra el Morrut Roig a les palmeres de Benicàssim dóna els primers fruits

Els primers controls realitzats mostren que l’insecte adult ha sigut parasitat pel fong, amb la qual cosa s’espera eradicar la plaga i evitar que es propague cap al nord

Un grup d’investigadors de la Universitat d’Alacant, juntament amb el Servei d’Inspecció Fitosanitària de la Conselleria de Agricultura, Pesca i Alimentació, van posar en pràctica, el passat mes de gener a Benicàssim, un tractament en fase experimental, per a minimitzar els efectes de la plaga del moorut roig en 25 palmeres de diferents punts de la localitat. En aquesta primera visita, es va inocular un fong, creat al laboratori de Fitopatologia de la Universitat d’Alacant, en l’ou, la larva o l’adult, al cor central de la palmera, per a que en escampar-se per l’arbre infectara i matara el morrut, i evitar-ne així la reproducció.
Dos mesos més tard de l’atac del fong, els investigadors i els tècnics s’han desplaçat novament fins al nostre municipi per a observar-ne l’evolució i detectar si es troben animals morts dins de la palmera. En aquesta ocasió, s’ha talat i s’ha diseccionat una de les més afectades per a constatar si evoluciona positivament l’atac del fong en el morrut. Els tècnics han arreplegat diverses mostres de les distintes categories de l’insecte, tant dels vius com dels morts i dels morts parasitats pel fong, amb els quals realitzaran un balanç final. A primera vista s’ha constatat que hi ha diversos exemples d’adult parasitat pel fong, per la qual cosa els resultats estan sent positius. L’interés d’aquest innovador tractament, i que s’ha realitzat per primera vegada a Espanya, rau en el fet que el morrut abans de morir pot volar amb el fong fins a una altra de les palmeres que estiga infectada, depositar-s’hi i parasitar nous morruts.
L’elecció de Benicàssim per a tractar l’epidèmia es deu al fet que és la població valenciana afectada situada més al nord. D’esta manera, si aquests treballs resulten efectius s’eradicaria aquesta plaga que afecta l’espècie Phoenix Canariensis, i s’evitaria que es propagara cap al nord.
Fa aproximadament un any es van detectar algunes espècies infectades per morrut roig a Benicàssim, majoritàriament en palmeres mascle, que són les que produeixen les flors mascle, i en àrees privades. A partir d’eixe moment, tècnics de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament van seguir una investigació per a visualitzar i detectar les possibles espècies afectades.
El tinent d’Alcaldia i regidor de Medi Ambient, Sebastián Esparducer, ha assenyalat que “des de l’Ajuntament ens estem esforçant per a salvar el patrimoni natural i ornamental d’alt valor paisatgístic per a la localitat d’aquestes palmàcias, tant en àrees privades com en zones públiques”.

· Article publicat a VilaWeb el 20.04.2009
·