dimecres, 15 d’abril del 2009

Comentaris retroactius.5. Internet vs. llibres

Del post d'Errarum sobre el Google Scholar

http://amicsarbres.blogspot.com/2009/04/google-scholar.html

Gràcies pels exemples.

Aquests dies era per Eivissa, precisament a visitar uns amics, o amigues, que fa mil anys que no tenen internet, i no és clar que els pugui solucionar els problemes que tenen. Un dia d’aquests us els presentaré.

A mi, la veritat és que l’allau de noves tecnologies, o prestacions especials d’internet, ni que faci tres anys que ja circulen, me sobrepassa. Per a mi tot això és un medi d’expressió i l’ús per imperatiu social. Ahir no sabia que existia el Google Scholar, ni me imaginava que fes falta inventar-lo. I això de què els llibres s’hagin d’obrir, despenjar, o el que sigui, per internet, tampoc, fins ahir no ho havia pensat. Ara mateix estic astorat, encara no sé si fer mamballetes o tirar pedres.

Suposo que és un –altre- trencament generacional. Els de la meva quinta, i calanya, ens hem criat amb llibres... la meva vida intel·lectual la dec als llibres... i m’agraden, els estimo, encara m’acompanyen, i espero que continuïn acompanyant-me fins als darrers dies.

Lògicament, la darrera generació, que s’ha criat amb internet, tindrà uns altres sentiments i, per descomptat, visió de futur i de “practicitat” també diferent.

Aparentment l’internet pot foragitar els llibres... com aparentment la tele havia de foragitar el cinema que, aparentment, i ja fa molts més anys, havia d’haver foragitat el teatre. Doncs fa dos dies que s’ha fet una nova adaptació de “Mort de Dama” al teatre amb un èxit total, però jo no hi he anat, perquè si algun dia tinc temps i tranquil·litat suficient, vull rellegir “Mort de Dama” en el seu format original, que és una novel·la per a sibarites de la lectura en paper.

Entre aquest blog i aquells informes científics que costa 30 € davallar-los hi ha tota la gamma, i per allà enmig els llibres que tan amablement menciona l’Errarum. En un d’aquests, de 2003, en 2 pàgines es descriuen els pins vers de Planícia, que són els que deixaren tot astorat en Rafel

http://amicsarbres.blogspot.com/2009/04/els-pins-vers-de-planicia.html

aquest llibret, que té altres 118 pàgines, també interessants, val 15 €. Jo no sé que es pot gastar una nit fent el calavera per la Rambla, però em fa l’efecte que el preu esmentat no basta per a un sopar gaire complicat, però els llibres... esperem que davallin per l’internet... doncs per mi cap problema, jo ja sé que diu, almenys aquest llibre.

En resum, i de debò, intentant no donar carnassa per a un debat infinit, l’internet és un invent genial, ara ja imprescindible per a moltes coses, però també té moltes llacunes i molta gent que no hi confia. I encara vàrem tenir sort que el company Errarum cerqués “Arbres monumentals de Mallorca”, almenys hem pogut canviar impressions una estona, si hagués cercat “Arbres monumentals de València” només hauria trobat propaganda de no sé què. O potser no he “navegat” com cal, ja he dit que la deriva aquesta me mareja aviat.

2 comentaris:

ErrareHumanumEst ha dit...

Gràcies Pere,

estava convençut que no et molestaria. Em va fer gràcia trobar just les teves obres, no n'era conscient. Crec que internet no substituirà els llibres, però podria ser un lloc per cercar aquell que sempre havies desitjat, tothom vol tenir aquell grapat de llibres que mai te'n canses, per aquests pagues el que sigui...

Per cert, avui he cercat a la revistamontes "arboles monumentales" i n'he trobat de Mallorca, com pot ser que la olivera de Cort no tingui cap figura de protecció al mitg de la ciutat? també he trobat el pi de sa biga...

salut

Pere Llofriu ha dit...

L'olivera de Cort està protegida. Les que no estan protegides són mitja dotzena d'oliveres més grosses, que no caben a Cort