dijous, 30 d’octubre del 2008

Massa cabirols a l'Empordà?

Agullana
Mesures dràstiques contra els cabirols

Si la presència de cabirols segueix aquest ritme de creixement, la seva abundància en camps i muntanyes pot ser un problema. Emporda.info.

Les colles de caçadors s´han acostumat a veure un nou habitant que, juntament amb els porcs senglars, pobla les muntanyes de les Salines, el Bassegoda i l´Albera. Es tracta del cabirol, un mamífer de la família dels cèrvids i de banyes dretes la presència del qual augmenta temporada rere temporada.
Ara per ara, els cabirols es poden caçar des de principis de setembre i fins al 31 de juliol, tot i que de mitjan novembre a abril es fa una pausa.
Si la presència de cabirols segueix aquest ritme de creixement, la seva abundància en camps i muntanyes pot ser un problema, ja que aquests animals sobretot s´alimenten de brots tendres i poden fer malbé plantacions d´arbres joves.
Des de la Federació Territorial de Caça de Girona remarquen que l´expansió del cabirol és molt ràpida, ja que entren des de la banda francesa i penetren a l´Albera i les Salines. Una altra de les causes que ha fet que hi hagi més mamífers d´aquests a la comarca de l´Alt Empordà és la reintroducció que es va fer al Parc Natural del Cap de Creus entre els anys 1995 i 1998.
Armand Rivero, delegat comarcal de la Federació i membre dels caçadors de la colla d´Agullana, ha indicat que "a curt termini haurem de prendre mesures més dràstiques perquè hi hagi un control de la població de cabirols". Principalment, aquestes mesures passen per demanar més autoritzacions al Departament de Medi Ambient de la Generalitat amb l´objectiu de poder fer més captures.
"Aquests animals no fan mal als conreus, però sí que ho fan a les plantacions d´arbres i a la reforestació de boscos. És normal que si hi ha més població de cabirol, també hi hagi més controls", explica Armand Rivero.
Les xifres de què disposa la Federació Territorial de Caça de Girona demostren l´augment de captures de cabirols per part de les societats federades. La temporada 2006/07 les societats altempordaneses van demanar al Departament de Medi Ambient 86 precintes (a cada animal capturat li correspon un precinte o una numeració) i se´n van autoritzar 56.
La Federació Territorial té constància que aquella temporada les societats federades van abatre 32 cabirols dels 56 que finalment podien matar. La campanya següent, els precintes sol?licitats van ser 168, se´n van autoritzar 92 i es té constància que en total les colles federades en van abatre 78.
Aquesta temporada les xifres encara s´han incrementat més. Els precintes sol?licitats al Departament de Medi Ambient són 170 i l´autorització per part de l´Administració catalana és de 137.
S´ha de tenir en compte que hi ha societats de caçadors que trameten directament les sol·licituds dels precintes al Departament de Medi Ambient sense passar per la Federació Territorial de Caça de Girona. Per tant, el nombre de cabirols capturats sempre serà superior als 137 precintes que Medi Ambient ha autoritzat per la temporada 2008/09.

El porc senglar
Paral·lelament, la densitat de porcs senglars a la comarca també està creixent. La temporada passada ja es va arribar a un nombre elevat de captures i les xifres que té enregistrades la Federació de Caça indiquen que enguany es pot superar el nombre d´exemplars morts l´hivern anterior. Segons els caçadors, actualment és molt possible que hi hagi més porcs a la banda francesa, però quan arribi el fred de l´hivern s´acabaran acostant a les munta­nyes de l´Alt Empordà, on trobaran més menjar. A tota la demarcació de Girona, el nombre de captures de senglars va arribar als 12.000 exemplars la temporada 2007/08.
Víctor Perxés .Emporda.info
· Article publicat a Emporda.info el 29.10.2008
·