dimarts, 26 d’agost del 2008

nuclear?








Nuclear: quatre exemples


Vandellós II (Tarragona). Començada a construir el 1981, va assolir la seva operativitat el 1988. Romandrà tancada unes quantes setmanes després de l’incendi de diumenge passat.



Ascó (Tarragona): El primer reactor va començar a operar el desembre de 1984 i el segon el març de 1986. Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia com a molt greu l’episodi de fuita de material radioactiu produït en la central nuclear Ascó – I, i acusa als titulars de la mateixa d’amagar una informació vital importància.



Lemoniz (Biskaia) : Les obres començaren el 1972. Des del seu inici, la construcció de la central es va veure contestada per un ampli moviment ecologista, i sobretot per els veïns i ajuntaments de la zona, que s’oposaven a la construcció de la planta. A nivell polític, es pot dir que la oposició més forta va venir de les organitzacions de l’esquerra independentista.



Santa Maria de Garoña (Burgos) : És la central nuclear en actiu més antiga d’Espanya. Fou inaugurada el 1970 i està previst que funcioni fins el 2009, encara que Nuclenor, l’empresa propietària, està en tràmits de demanar l’extensió de la seva vida útil fins el 2019 ja que asseguren que la central és totalment segura i fiable. Per acceptar l’extensió serà imprescindible la seva aprovació en el Congrés de Diputats. Dia 31 d’agost marxa antinuclear contra Garoña.





1 comentari:

Kepa ha dit...

Vivo no muchos kilometros allá de Garoña, mi novia es de Mora d'Ebre entre Ascó y Vandellós. Prefiero no pensar mucho.

De lo de Lemoniz habría que hablar de muchas facetas. ETA secuestró y asesinó al ingeniero jefe de la planta, etc. Si es cierto que hubo un movimiento ecologista fuerte, pero eran tiempos duros en Euskadi, eso no se puede olvidar tampoco.