dijous, 28 d’agost del 2008

La sorpresa de les cabres


Les cabres aguaiten als veïns


Guardes assilvestrades, de fins a trenta animals, entren en els horts i jardins de les cases



JAUME MATEU.

BUNYOLA.


Els veïns del municipi no surten de la seva sorpresa. Des de fa temps, desenes de cabres salvatges procedents de sa Comuna han començat a baixar pels bancals d'és Castellet envaint corrals, horts i jardins de les cases del carrer de Orient i ses Malloles, situades en la falda d'aquesta muntanya. El fenomen, que pot apreciar-se des de fa diverses setmanes, ha sorprès als bunyolins, que no arriben a comprendre el motiu d'aquest sobtat acostament dels animals al nucli urbà. Segons expliquen alguns veïns afectats, les cabres solen baixar en guardes a mitjan tarda. Uns altres, en canvi, afirmen haver-les vist també al matí o al migdia. Un veí en va arribar a albirar a més de trenta en el seu jardí, encara que l'habitual és veure-les en grups de deu a quinze exemplars de totes les edats: femelles i mascles adults i cabrits nounats. Una vegada, alguna ha arribat a pujar a la teulada d'alguna casa.


Baixen per les marjades


Les cabres baixen per les marjades, salten les parets que delimiten les propietats i es fiquen pels forats de les reixes. De vegades les hi han vist menjar fruita dels arbres o del que els veïns tenen sembrat en els seus horts. Altres vegades beuen aigua d'alguna tolla o pou. Ningú encerta a comprendre el motiu exacte del seu acostament a la localitat que, al més mínim soroll o contacte amb persones, s'interromp i les cabres fugen ràpidament muntanya dalt.


La veritat és que són molts els ciutadans que, des del centre del poble, han vist en més d'una ocasió com manades de cabres assilvestrades baixen tranquil·lament pels bancals d'és Castellet i arriben als horts i terrasses de les cases, segons conten. Encara que aquest fet es produeix des de fa poques setmanes, la veritat és que en altres zones del municipi les cabres ja havien causat més d'un problema als veïns.


A les terres de Són Nasi i Són Poc els animals procedents de les muntanyes del mateix nom i de sa Gúbia ja van començar a entrar fa mesos en algunes terres i cases de camp, algunes de les quals estan situades a pocs metres de la carretera de Sóller. A la Serra i Llevant Es calcula que en l'actualitat hi ha entre 20.000 i 35.000 exemplars de cabra assilvestrada a Mallorca, localitzades sobretot a la serra de Tramuntana i de Llevant. Cap destacar que no cal confondre aquesta cabra, que no juga cap paper ecològic i contribueix a la deterioració de la massa forestal, amb la de raça autòctona mallorquina.


A principis d'estiu, el Govern va engegar un pla d'eradicació dels animals assilvestrats. Des de fa anys és habitual veure grans quantitats de cabres assilvestrades en els boscos de Bunyola, encara que fins a ara no havia constància d'un acostament tan massiu d'aquests animals al poble, envaint propietats privades i, en algunes ocasions, arribant fins a mateixes cases, com s'ha comprovat aquest estiu.


Diario de Mallorca

28 agost 08