dissabte, 9 d’agost del 2008

El parpallol que mata palmeres

Torna al Rosselló el parpallol que mata palmeres

Arribada de palmeres a Perpinyà, febrer de 2008

La papallona devoradora de palmeres, detectada el 2004 per tota la franja costanera nord-catalana, inquieta ara la Vila de Toluges. El municipi, situat a les rodalies immediates de Perpinyà, constata des de fa diverses setmanes que la seua població de palmeres és afectada pel «Paysandísia archón», que mata els arbres on s'allotja. Sent aqueix insecte visible només del juny al setembre, els serveis municipals recolzen llur constatació sobre l'extracció de diverses mostres a determinats arbres del terme municipal, si bé continuen impotents en relació amb l'eradicació. El Paysandísia, introduït a través de la importació d'arbres extrets en la naturalesa argentina, no és classificat com a organisme perjudicial de lluita obligatòria, excepte en cas de decret prefectoral.
Toluges
Com molts municipis rossellonesos a la recerca d'imatge pròpia, Toluges ha optat per la palmera com a adorn urbà substituint progressivament essències anteriors com la platana. A Perpinyà les noves generacions de palmeres intensivament plantades dels anys 1990 ençà resulten sovint inadaptades al clima, llurs palmes dissecades aniquilant un exotisme oposat al turisme autèntic fomentat per altra banda.

· Noticia publicada a 'La Clau' el 7.8.2008.
·

1 comentari:

Pere Llofriu ha dit...

De la Palmeritis'90 sí que passa d'hora de fer-ne un informe de 3 toms: antecedents, per què,qui hi ha guanyat, quins oasi hem arrassat, qui va manar substituir platana per palmera... A Perpinyà fan un monumentet a cada placeta per a cada glorieta patriòtica... ja han fet la del pinxo aquest?