dijous, 17 de juliol del 2008

Mallorca: un toc d'alerta


El GOB suspèn el Pacte


Fa balanç del primer any de legislatura amb decepció en molts aspectes de la política territorial o la protecció dels espais naturals.



Desencís. Aquesta és la sensació que deuen tenir els membres del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Natularesa (GOB) després del primer any d’executius "de progrés" al Govern balear i al Consell de Mallorca. Això es desprèn de la lectura de l’informe que ahir presentà el col·lectiu ecologista, en el qual es fa balanç del primer any d’aquests governs en matèria de territori.


Amb el títol Mallorca, un toc d’alerta, el document fa una anàlisi de la tasca de les dues institucions en diverses àrees concretes com ara les polítiques territorials, la protecció dels espais naturals o els transports. I el Govern i el Consell suspenen aquest examen.


Al parer del GOB, les nostres institucions d’autogovern "tendeixen a potenciar un creixement lluny dels límits que s’haurien d’entreveure d’un govern progressista que va signar un ‘Pacte de governabilitat per a la sostenibilitat de les Illes Balears’".


Fins i tot, els ecologistes assenyalen la continuïtat d’algunes de les polítiques de l’Executiu que encapçalà Jaume Matas en el nou govern com ara en l’àmbit dels espais naturals o les infraestructures.



Protecció vs. continuïtat


Pel GOB, aquest primer any de governs ha deixat una de freda i una de calenta en les polítiques territorials. D’una banda, es destaca de manera positiva l’aprovació del Decret Llei i de la Llei de mesures urgents pel desenvolupament sostenible, que han permès la suspensió del projecte urbanístic de les Fontanelles o la preservació de paratges com Can Vairet (Calvià) o Cala Carbó (Pollença).


En aquest sac entren també la derogació de la Llei de golf i la desclassificació del Guix, a Escorca (vegeu el quadre). Quant als aspectes negatius, el GOB també destaca que s’ha consentit la continuïtat dels projectes de Port Adriano i Son Espases, decisió aquesta darrera que qualifica de primera decepció absoluta i un descrèdit evident de la política i del nou Govern.

L’informe dels ecologistes critica la Llei Carbonero, que planifica la construcció de 10.000 habitatges els propers quatre anys, ja que permet edificar en sòl rústic, si bé amb moltes restriccions.


Com es podia preveure, el document indica la decepció que ha suposat per al GOB el manteniment de les Àrees de Reconversió Territorial (ART) en la modificació del Pla Territorial de Mallorca.


Els ecologistes assenyalen que el manteniment de les ART, que deixen reclassificar determinades zones de l’Illa i que han estat qualificades d’urbanisme a la carta per la Fiscalia Anticorrupció, representa un incompliment "flagrant" del Pacte de governabilitat i "dóna continuïtat a un model territorial marcat per la corrupció i l’especulació". Al capdavall, desencís i decepció.




Per a més informació:





1 comentari:

zel ha dit...

No notes que tot el que ens envolta ens fa sentir el mateix? Desnecís, tristor, aquí i arreu, realment l'homes és el pitjor depredador, i el més trist és que qui se n'adona, el titllen d'il.luminat, de hippie, de somiatruites... Petons, força!