diumenge, 20 de juliol del 2008

Crisi alimentària i lliure comerç





El G8 està aprofitant la crisi alimentària per a promoure el seu programa de lliure comerç


Davant la declaració dels líders del G8 sobre seguretat alimentària global a Hokkaido el Sr Yoshitaka Mashima, capdavanter camperol membre de La Via Camperola, va comentar: «No entenem com els líders del G8 pretenen solucionar la crisi alimentària amb més lliure comerç, vist que és la liberalització de l'agricultura i dels mercats d'aliments el que ens està duent a la crisi actual. Per a protegir-se de la inestabilitat dels mercats mundials, la població ha de consumir menjar local. No necessitem més menjar importat».

En una conferència de premsa els capdavanters camperols van afirmar que els governs del G8 estan utilitzant l'actual crisi alimentària i climàtica per a promoure un programa de lliure comerç que beneficia a les grans empreses en comptes dels productors o consumidors. La declaració dels líders del G8 insisteix en reanimar les negociacions moribundes de l'OMC, i a impedir que cada país reguli l'exportació d'aliments.

No obstant això, els petits camperols i camperoles de tot el món han experimentat els efectes devastadors de les polítiques de lliure comerç i de l'OMC a les seves vides i en la producció local d'aliments. Defensen el dret de cada país a protegir els seus mercats locals, a donar suport a l'agricultura familiar sostenible, i a comercialitzar els aliments al lloc en el qual es produïxen.

La declaració dels líders del G8 tampoc esmenta dues de les causes principals de l'actual crisi de preus dels aliments: l'especulació per part de grans comerciants i empreses transnacionals, i el desenvolupament d’agrocombustibles com nova font d'energia. És important tenir en compte que aquestes causes profundes de la crisi alimentària són conseqüència de les polítiques neoliberals que promouen els governs del G8, l'OMC, el Banc Mundial i altres institucions.

Finalment, el G8 també promou explícitament una nova revolució verda a Àfrica (la iniciativa AGRA) i l'ús d'organismes genèticament modificats com solució a la crisi alimentària. El desenvolupament de l'agricultura industrial, que utilitza llavors transgèniques, grans quantitats de pesticides i adobs químics i es basa en monocultius, ha sumit a milions de camperols en el deute, a més de danyar les terres a causa de la contaminació química. Als petits camperols se'ls expulsa de les seves terres i se'ls substitueix per grans agronegocis. Aquest model de producció i distribució d'aliments es basa en l'ús intensiu de combustibles fòssils i contribueix clarament a la crisi climàtica.

La declaració del G8 parla de «promoure l'agricultura de petits terratinents». Referent a això, el Sr Mashima va declarar: «Ens preguntem com les nacions més riques del món pensen donar suport als petits camperols si ni tan sols els permeten entrar en els països en els quals es reuneixen».

Dinou camperols coreans de la xarxa internacional La Via Camperola van ser deportats des de l'aeroport de Hokkaido el 5 de juliol, després de passar 48 hores detinguts sota pretext que podien pertorbar les reunions oficials. Els camperols i petits productors d'aliments actualment produeixen la major part dels aliments del planeta. Promouen la producció local d'aliments a petita escala per als mercats locals, el que crea ocupació i protegeix la salut dels consumidors i el medi ambient, respectant les diverses cultures i comunitats. No es trobarà solució cap a la crisi actual sense escoltar les veus dels camperols.

per a més informació:




2 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Quina vergonya!!! Tracten els pagesos com si fossin imbecils. En realitat els importa un pito la fam dels pobres, es més, jo diría que provoquen més fam aposta: si hi ha massa pobres al món, que passin fam i així n´hi haurà menys. Problema resolt. És la mateixa mentalitat cínica i descarada d´un president occidental, el nom del qual em provoca vomitera, que va dir: si els arbres provoquen incendis, tallem els arbres i problema resolt. Au, mira que facil!!!

Joan

José Mª Peiró ha dit...

Ens recordem d'una cançó d'All Tall que diu " xe, mireu-los , mireu-los,
xe, que bèsties que son"
(bis)

A pesar de tot, o precissament per çò.

salut, pau i bé!!!