dimecres, 14 de maig del 2008

CO2


Rècord CO2

La concentració de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera ha assolit una xifra rècord a nivell mundial: 387 parts per milió (ppm) segons els mesuraments realitzats des de l’Observatori Mauna Loa, a Hawaii (Estats Units). Això vol dir que s’ha produït un creixement de gairebé el 40 per cent des de la revolució industrial i la xifra més alta dels últims 650.000 anys.

Les dades, recollides pel Departament Oceànic i Atmosfèric Nacional dels Estats Units i de què es fa ressò avui The Guardian, també confirmen que el CO2, principal gas d’efecte hivernacle, s’està acumulant en l’atmosfera més ràpidament del que s’esperava.L’observatori hawaià fa mesuraments del diòxid de carboni en l’atmosfera des de l’any 1958. El creixement mitjà anual per a 2007 va ser de 2,14 ppm (el quart dels sis últims anys en què s’enregistra un increment superior a 2). Entre 1970 i 2000, la concentració va augmentar al voltant d’1,5 ppm a l’any, però des de 2000 el creixement mitjà és de 2,1 ppm.

Els investigadors consideren que aquest canvi podria indicar que la Terra està perdent la seva capacitat natural per absorbir milions de tones de CO2 a l’any. En aquest sentit, adverteixen que si una major quantitat de CO2 roman en l’atmosfera, les emissions hauran de reduir-se més del que s’havia previst per evitar nivells perillosos de l’escalfament global. El codirector del grup sobre impactes del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic(IPPC), Martin Parry, afirma que malgrat tot el que s’ha parlat sobre aquesta problemàtica, la situació cada vegada és pitjor. «Els nivells de gasos d’efecte hivernacle continuen augmentant en l’atmosfera i la mitjana d’aquest creixement s’està accelerant. Ja estem observant els impactes del canvi climàtic i la seva escalada pot accelerar-se mentre decidim fer alguna cosa», ha afegit. (Ecodiari.cat 13/05/08)

Potser és veritat que un optimista és un pessimista mal informat, però davant de notícies tan rotundes com el rècord de concentració de CO2 a l’atmosfera, si hi ha alguna possibilitat de ser optimistes, segur que aquesta possibilitat passa per creure que ara és el moment més proper a la solució de l’escalfament global, si és que existeix aquesta solució.
Del blog "Paper i llapis"