divendres, 7 de març del 2008

Recursos electrònics a la Revista "Montes"

Tal i com havien previst, la revista "Montes" ha completat la digitalització dels seus articles que s'han publicat en paper des de l'any 1868 fins al 2007 i que sumen més de 12.400. Només cal entrar a Revista Montes i per accedir als articles clicar a "Buscador de artículos" per llavors introduïr un o més dels camps de cerca que hi ha. La revista "Montes" és una revista d'àmbit forestal a la qual s'hi publiquen articles de tota mena que engloben temes que van des de la ciència forestal, biologia, ecologia, silvicultura, gestió cinegètica, fauna etc...
Els articles solen tractar de temes que han estat objecte d'estudi ja sigui per intentar esbrinar o resoldre certa problemàtica
relacionada amb la conservació, producció o simplement per aprofunditzar en el coneixement dels nostres boscos i ecosistemes. L'avantatge d'aquests articles és que són fàcils d'entendre i estan a l'abast de tothom donat que a més de ser una revista amb cert caire científic, també té un cert toc de dibulgació.


La cabra com exemple

Al cercador d'articles he posat la paraula "cabra" a la opció de "Título" i m'he trobat 8 articles. He triat el tema de la cabra perquè ha estat un tema discutit en aquest bloc.
Si feu el mateix veureu que hi ha diversos artícles que parlen de la cabra i les seves conseqüències en l'arbrat i/o vegetació tant arbustiva com herbàcia.

No soc de Mallorca i no visc d'aprop el problema de la cabra però pel que he pogut apendre al bloc, crec que el problema de la cabra és més aviat un problema de passotisme o directament ignorància davant aquest tema que poc sembla importar a alguns.
Dic això perquè no és precisament un tema nou, en els diversos articles que he trobat s'esmenta que ja antigament es coneixia aquest efecte destructiu de la cabra. Amb això primer de tot vull dir per començar que no és precisament un problema nou ni de fa 50 anys.
El preu que vàren pagar algunes civilitzacions, inclús la nostra en algunes zones, és el que mica en mica paga Mallorca: desforestació, pèrduda de riquesa edàfica, erosió de sòls, pèrdua de vegetació autòctona i demés... i és que no és precisament un joc, la desforestació pot arribar a ser irreversible i recordo a més, que no és només un problema ecològic sinó també allò que tant els agrada a tots, també ho és econòmic. És evident el gran paper que desenvolupen els boscos en tots els àmbits. Continuar sense afrontar aquest problema no només posa en perill els ecosistemes forestals sinó que també compromet la vida de la gent que hi habita.
Segurament el problema és ara ignorat perquè altres assumptes ocupen als polítics (com per exemple els camps de golf i les grans urbanitzacions), no obstant això, és segur que aquesta situació és només temporal. És probable que si el problema de la cabra persisteix o s'incrementa, algunes masses forestals o sòls forestals siguin ja irrecuperables i per tant, en un futur la societat Mallorquina es trobi que la terra improductiva i inútil ha augmentat molt i per tant es perdi el llegat botànic i rural de la zona.

Sense anar més lluny, a l'Àfrica el desert del Sahara també avança continuament en moltes ocasions pel sobrepastoreig de les cabres. El desert avança, i la societat es veu obligada a fugir d'ell.


"Los antiguos helenos, .... , fueron los primeros en atribuir al demonio y seres malignos patas y cuernos de cabra.." (Ramón Serrano Vicens. La cabra. 1953).




Fotos a Flickr: -Sel- i corv. Aquestes fotos intenten reflexar com ecosistemes tant fràgils com els de la foto es veuen amenaçats per la introgressió de les cabres que, com es pot observar, no tenen miraments a l'hora d'enfilar-se dalt els arbres per menjar els últims brots tendres. Aquesta situació delicada es viu també en zones properes al Sahara i és un motiu més d'avanç dels deserts, cosa que obliga als ciutadans d'aquelles zones a desplaçar-se. El que passa és que la cabra i els seus productes constitueixen un aliment indispensable per aquests habitants.