divendres, 14 de març del 2008

Querella per la tala d'una alzina

Poda conflictiva
Querella de la fiscalia per la tala
d'una alzina protegida a Collserola


La tala d'una alzina protegida de 25 metres d'altura i d'una edat d'"entre 172 i 392 anys" al parc natural de Collserola ha posat en una situació difícil dos caps d'una empresa contractada per Fecsa-Endesa perquè portés a terme una poda selectiva de vegetació. La Fiscalia de Barcelona ha interposat una querella per un presumpte delicte contra el medi ambient i un altre contra la flora protegida contra Luis Miguel A. L. i Benito M. J, encarregat d'obres i cap de brigada, respectivament, de la companyia Talher, que té la seva seu a Madrid.
La querella va ser presentada pel fiscal delegat de Medi Ambient, José Joaquín Pérez de Gregorio, a mitjans del mes de febrer al jutjat de guàrdia de Barcelona. L'escrit relata que entre els mesos de gener i desembre del 2007 la companyia Fecsa-Endesa va portar a terme a la serra de Collserola una poda i tala selectiva de vegetació.
El projecte afectava la zona per on passava la xarxa elèctrica Tibidabo 1, que passa pel parc natural. La tasca va ser encarregada per l'elèctrica a Talher, una empresa especialitzada en treballs preventius d'incendis a la zona de servitud de xarxes elèctriques, així com en jardineria i reforestació.
Les operacions de tala i poda selectiva a Collserola van començar el 17 d'octubre del 2007. Els querellats, segons la fiscalia, van observar en el paratge denominat Can Mandó que hi havia una alzina més que centenària de 25 metres d'altura i les branques superiors de la qual eren a escassa distància dels conductors de la línia elèctrica, i per això aquestes havien de ser simplement podades fins a la distància reglamentària. Tot i així, els caps de l'empresa adjudicatària van ordenar a la brigada encarregada d'aquesta tasca la tala de l'alzina protegida. Aquesta tasca es va efectuar entre els dies 18 i 19 d'octubre del 2007.

Sense autorització
De la documentació tècnica emesa el 26 d'octubre del 2007 pel Servei de Medi Ambient del parc natural de Collserola s'acredita que l'empresa Talher no disposava de cap autorització per a la tala d'arbres a la zona, que l'alzina tallada era una espècie protegida "de valor natural incalculable" i que el dany mediambiental causat és de caràcter "molt greu i irreparable". El valor a efectes indemnitzatoris de l'alzina talada ha estat estimat pel parc natural de Collserola en 50.803 euros. Un directiu de Talher a Barcelona va assegurar ahir que no tenia coneixement de la querella presentada per la fiscalia.

J. G. Albalat
Barcelona
· Noticia publicada a El Periodico de Catalunya el 14.03.2008
·

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una acció digne dels historials de Fecsa-Endesa i de Talher.