diumenge, 2 de desembre del 2007

Arbres que maten abelles


Arbres exòtics que ens maten les abelles
i embruten els cotxes

Un amic que viu a un barri de Palma ha fet un seguiment d'uns arbres i em va passar aquestes fotos i videos. Cada any, quan els arbres floreixen, un poc abans de que caiguin les flors, baix els arbres, es forma una estora d'abelles mortes i moribundes. És veu que les abelles s'acosten atretes pel nèctar de les flors de l'arbre i una vegada el xuclen, alguna cosa fa que morin en massa. Això es repeteix any rera any. També es forma una esotra de flors seques que són arregussades pel vent en massa.
Aquests arbres, a més a més, una vegada les flors han estat fecundades, emeten un sucs, un nèctar que empastifa els cotxes que hi estan aparcats a baix, deixant un visc bastant horrible sobre la xapa dels vehícles. El pobre il·lús que hi aparca davall en surt "escuat" i no hi torna.
La veritat és que desconec de quina espècie es tracta, però a part de la mort de les abelles, que em sembla molt greu, és una mostra clara de l'escassa o nul·la planificació municipal de les obres de jardineria i d'idoneitat de plantes ornamentals.
Podeu veure un video aquí:


Vos agraïria informació sobre aquesta espècie vegetal, si la coneixeu.

Fotos i seguiment: Manuel Suárez, Palma

Búger, 2 de desembre de 2007
Rafel Mas

3 comentaris:

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Penso que és una sterculiàcia, potser Sterculea apetala?

Anònim ha dit...

Podrien ser Parasols de la Xina ( Firmiana simplex ).
Com era allò ? Arbres que maten cotxes i embruten abelles ? O Abelles que maten cotxes i embruten arbres ?
Ah! Arbres que maten abelles per que han estat tractats amb un insecticida sistèmic per matar el pungó que embrut el cotxe.
Sobretot no llepeu ni feu petons el cotxe, que encara agafareu cagarrines i li fotereu la culpa a l’alcalde !

Joan Vicenç ha dit...

Ei Rafel, has vist l'entrevista d'avui al Balears? Com que no surt a internet no l'he poguda penjar. Tot i que s'ha extractada molt fes-li una ullada i em dius coses. Què espera el Gob per parlar de l'estat del nostre medi forestal i estadis culminals de la nostra flora relicte?

Sobre aquest arbre, crec que en kagadapastoret l'ha encertada i que es tracta de Firmiana simplex, una ullada a internet et treurà de dubtes. Potser també l'ha encertada amb el tema de l'insecticida sistèmic que al meu entendre seria pitjor que equivocar-se d'ubicar aquesta espècie al lloc que ocupa ben hegemonicament el nostre gran i estès parc mòbil.
Esper que ens vegem aquesta setmana i potser ja podrem fer qualque taronjada de sang, un poc aspre encara segurament.
Sobre la casa de la fotografia (ca s'amitger), fa por pensar el que pot malfer l'arquitectura del XXI.