dimarts, 18 de setembre del 2007

Prestatges mallorquins amb llimones sudafricanes


Les llimones


Editorial del Diari de Balears

La llimona és un producte que podria representar les penalitats que travessa el sector agrícola balear. Els pagesos que algunes dècades enrere feien comerç i negoci per tot Europa amb aquests cítrics mai no haurien pogut imaginar que a principis del segle XXI serien les llimones de Sud-àfrica i de Sud-amèrica les que omplirien els prestatges dels magatzems mallorquins.

Avui, els pagesos mallorquins venen les llimones als distribuïdors a devers 40 cèntims el quilo, i els consumidors les troben als mercats a un preu que oscil·la entre 70 cèntims i l’euro. Però al costat d’aquests productes mallorquins hi ha els africans o americans, que es venen a 2'50 euros, és a dir, quasi tres vegades més cars. El lector interessat pot fer la prova i comprovar la qualitat d’uns i altres cítrics. Els illencs, fora de temporada, són més lletjos i no estan embolicats en zelofana, però qui no menja per la vista comprovarà que la seva qualitat és notablement superior.

No hi ha res a dir que arribin cítrics forasters a Mallorca, perquè vivim en un món globalitzat que es fonamenta en la lliure circulació de mercaderies. Però resulta absurd que productes de països que tenen la mà d’obra tres vegades més barata que la mallorquina es puguin vendre als mercats tres vegades més cars, o que puguin competir amb criteris de temporada o dubtosa qualitat. Resulta decebedor comprovar com sempre seguit s’està plorant pel camp mallorquí, la seva escassa rendibilitat, l’abandonament dels conreus i la necessitat de dedicar-hi subvencions, mentre els productes forans adquireixen preus desorbitats gràcies a l’oportunitat i a les vies de distribució massiva que els converteixen en altament rendibles.

Diari de Balears