divendres, 6 de juliol del 2007

... i la Terra sofrirà"

El canvi climàtic afectarà més als països empobrits

L’OMS adverteix que els efectes del canvi climàtic, com les onades de calor o les sequeres, afectaran més a la salut dels habitants dels països empobrits. No obstant, Greenpeace ofereix un missatge més positiu dient que hi ha temps i tecnologia suficient per fer front a aquest fenomen global, que encara que “ja és aquí”, encara es pot combatre.

KUALA LUMPUR

L’Oganització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat en el seminari realitzat a Kuala Lumpur que els habitants dels països més pobres poden sofrir en major mesura els efectes del canvi climàtic com inundacions i onades de calor.

Avui conclou aquest seminari que començà el 2 de juliol, on han estat reunits els responsables de salut de disset països, com Xina, Cambodja, Índia, Japó, Malàisia o Pakistan. L’objectiu d’aquesta cita ha estat debatre i apuntar estratègies per a prevenir els efectes del canvi climàtic a la salut dels Països del Sud-est i Est Asiàtic.

El coordinador del Departament de Medi Ambient i Salut Pública de l’OMS, Carlos Corvalán, explicà que les sequeres poden provocar una migració massiva a les ciutats, que saturarien el sistema sanitari.

Les onades de calor podrien estendre l’hàbitat dels mosquits portadors del virus de la malària que provocaria un augment de les infeccions.

A més, a Àsia moltes de les àrees més empobrides tenen una ubicació geogràfica que es veurà més afectada per els canvis del clima ja que les seves infraestructures en el medi rural i les ciutats estan menys preparades, “les inundacions a les urbs amb una canalització deficient poden generar focus d’aigua estancada, on proliferin els mosquits que són portadors de malalties com el dengue o la malària”.

En opinió del director regional per Àsia – Pacífic, de l’OMS, Shigeru Omi, els ciutadans són conscients dels afers mediambientals, però estan més preocupats en el desenvolupament econòmic, “si segueixen enfocats exclussivament en el benefici econòmic, la Terra sofrirà”.

Des de l’OMS adverteixen del desbordament dels llacs al Nepal a causa del desgel dels glacials del Himalaia, la proliferació de la malària a Butàn o Papúa Nova Guinea o d’un increment d’inundacions a la Índia.

Greenpeace: «Ja és aquí”

A pesar d’això, el director de Greenpeace, Juan López Uralde, va dir que encara s’és a temps, i hi ha tecnologies abastament per a combatre aquest fenomen global, en resposta al “fals” missatge de que ja no es pot fer res.

López Uralde pronuncià una conferència sobre aigua, responsabilitat i canvi climàtic i assenyalà que els efectes s’aprecien ja a la pèrdua de glacials, en el desgel de l’Àrtic, la pujada de la mar o els augments de temperatura, i es referí a la dificultat que suposen aquests efectes per la capacitat d’adaptació de les espècies, “si avui aturéssim al cent per cent encara es produiria un augment inercial de la temperatura, encara sí que es poden evitar augments majors”.

Per Greenpeace la responsabilitat és de les parts “interessades” que transmeten el missatge de que “aquí no passa res”, i cità entre aquestes a les empreses que desitgen “continuar cremant petroli”, i que és més adequat fer front al problema amb mesures preventives que “ignorar-lo”.

Davant aquesta situació adverteixen que “s’ha d’evitar que la situació es vagi agreujant” i s’incideix en la importància d’actuar en dos fronts: la mitigació i l’adaptació.

Les onades de calor que està sofrint el planeta causen nombroses morts directes tal com demostren els 70.000 morts que produí la que fiblà Europa l’any 2003.


1 comentari:

Waipu Joan ha dit...

els països pobres sempre patint.