diumenge, 15 de juliol del 2007

Els passejos arbrats

La Generalitat subvencionarà els municipis
que projectin passejos arbrats en els seus nuclis


Es volen recuperar les vies
arrecerades d'arbres com a millora
paisatgística en l'entorn urbà



L'adequació de carreteres, el creixement urbanístic i l'augment del trànsit estan acabant amb aquelles llargues rambles, rieres, carrers i passejos d'altíssims plataners que donen la benvinguda a l'entrada de molts pobles i ciutats. I és que en els darrers anys són moltes les poblacions que han vist com es talaven arbres dels seus carrers per millorar la xarxa viària i garantir més seguretat. Ara, en canvi, la Generalitat ha obert una línia de subvencions perquè diferents municipis urbanitzin les seves entrades i sortides amb arbres amb l'objectiu de millorar la qualitat paisatgística de l'entorn.

Els passejos arbrats
es converteixen en lloc de trobada

Les rengleres de plataners als vorals de carreteres interurbanes, rieres o carrers són un senyal inequívoc de la identitat de moltes poblacions del Maresme, el Vallès i altres comarques catalanes. I és que a finals del segle XIX es van popularitzar al nostre país els passejos arbrats com a manera de fer més agradables el pas de les carreteres per pobles i ciutats.
Amb el pas del temps, però, i a causa sobretot de l'augment del trànsit, molts d'aquests arbres s'han talat per millorar la xarxa viària. En alguns casos, com a l'Aleixar a principis del 2006, els habitants es van rebel·lar contra aquesta eliminació indiscriminada. Afortunadament, l'aplicació de la llei del paisatge està recuperant l'antiga plantació d'arbrat en actuacions destinades a la millora del paisatge.
És precisament el que ha passat aquests dies a Granollers, on s'ha inaugurat la reurbanització de l'accés sud a la ciutat. Es tracta només de la primera acció que es beneficia de les ajudes que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques està destinant a una iniciativa de la Direcció d'Arquitectura i Paisatge. En els propers dies la conselleria obrirà una convocatòria de subvencions per als municipis que presentin projectes per a l'arbratge de carrers i passejos. La dotació total per al 2007 serà d'un milió d'euros.

· Reportatge i video del Telenotícies Migdia TV3 del 15.07.2007 ·
·