dijous, 8 de març del 2007

Velles oliveres cap a l'exili forçós

50.000 euros per una olivera
del Maestrat es paga a Itàlia
Prop de 500 oliveres monumentals i mil·lenaris foren interceptades ahir per agents del Seprona a la localitat de la Salzadella -Baix Maestrat-. Pel que sembla els arbres tenien com destinació Itàlia i cada exemplar podia arribar a cotitzar-se a uns 50.000 euros.
En el moment de la intervenció policial, un camió estava ja carregat amb una desena d'oliveres i estava llest per a iniciar el viatge a Itàlia. En un magatzem es trobava la resta d'arbres, «dels quals no tots eren monumentals» , puntualitza el responsable del sector de l'oli de la Unió-Coag, Ramón Mampel, qui exigeix a la Conselleria de Territori «que constitueixi i reuneixi la comissió consultiva d'avaluació i seguiment de la protecció i conservació del
patrimoni dels arbres de la Comunitat Valenciana».
Una comissió que, segons va explicar Mampel, ha d'estar integrades per les conselleries de Territori, Agricultura i Cultura, així com per les tres diputacions, associacions agrícoles i els ajuntaments implicats «que, realment, no saben el que han de fer». El succés ocorregut ahir en Salzadella «demostra que es requereix una acció contundent per part de les administracions implicades per a evitar la pràctica d'arrencada i transport d'arbres monumentals catalogats», explica al respecto el dirigent agrari, qui recorda que existeix «un acord social entorn de la necessitat de protegir i conservar arbres singulars» , com demostra l'aprovació per unanimitat de la Llei del Patrimoni Arbóreo del passat 25 de maig. El representant de la Unió-Coag assegura que el citat text legal explica «com s'han de tractar aquest tipus d'exemplars, quins estan protegits i quins no. No obstant això, no havent-hi buit legal, sí que assistim a una desídia política en la seva aplicació. La prova d'això és que des que entrarà en vigor la llei segueixen produint-se els expolis. En definitiva, continua violant-se la llei en aquesta matèria». En aquest sentit, Mampel puntualitza que «és injust i una irresponsabilidades política que tenint l'instrument adequat, fruit d'un consens polític i reflex d'una demanda social, no s'adoptin mesures i s'utilitzin els mecanismes necessaris perquè es compleixi la norma, perquè la hi ha» . Segons explica Mampel, el cultiu de l'olivar representa, en algunes comarques de la província de Castelló, una important funció econòmica i social. «Es tracta d'un cultiu mil·lenari que és part essencial de la nostra economia, dels nostres pobles i que contribueixen a mantenir un paisatge i la cura del medi ambient» . De fet, i segons explica Mampel, la recent creació de la Cooperativa de Desenvolupament Rural pretén, precisament, defensar el valor econòmic de les oliveres mil·lenàries mitjançant la comercialització d'oli obtingut d'arbres mil·lenaris i, fins i tot, crear rutes turístiques, una de les quals, precisament, passen per la localitat de la Salzadella. La situació, segons Ramón Mampel, és greu. «L'any passat es van dur a França una olivera que havia de tenir entre 1.800 i 2.000 anys. Ara està en un parc de França, molt protegit. Gairebé té un hivernacle per a ell solament, però aquest no és el seu lloc. Aquesta olivera havia d'estar aquí, on va néixer» , matisa.

· Noticia publicada a Diari No Tan a Prop el 08.03.2007 ·
· Més informació a : · 3X4Info · Levante · El Pais ·
*

2 comentaris:

Plataforma ciutadana ha dit...

http://notancerca.blogspot.com/2007/04/continua-lexpoli-doliveres.html

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Moltes gràcies.
Ja ho hem reproduït: 'espoli d'oliveres'
També hem posat l'article de les abelles.
Salut