dilluns, 4 de desembre del 2006

Un canvi cert


El canvi climàtic ja ha arribat al Pla

Pagesos i caçadors de la comarca expliquen les «rareses» amb què s'han trobat

J.S. Inca.

Sembla que les conseqüències del canvi climàtic ja han començat a arribar a la comarca del Pla de Mallorca. Tota una sèrie d'esdeveniments i els testimonis de pagesos i de caçadors posen de manifest que alguna cosa ha canviat respecte d'anys passats.

Així, el primer fet destacable que trobam és la manca de pluja d'aquests darrers mesos que ha provocat que la terra estigui tan seca que alguns pagesos han de regar-la lleugerament abans de llaurar, per evitar que la pols que aixequen les arades no perjudiqui les plantacions properes.

Els arbres fruiters «estan desorientats» comentava un pagès del Pla. «No ho havia vist mai, a principi de novembre tenia tots els tarongers florits. Devien pensar que era primavera, i ara tiren les taronges encara que els regui». Comentava el mateix sobre els ametlers, que ja n'ha vist un grapat de florits a les seves terres: «Si com diu el refrany, flor de gener no omple el paner, que farà la flor de novembre?».

Però una de les coses que l'impressionà més foren les figueres. Moltes d'aquestes, sobretot les més joves, «perden les fulles, com és normal en aquest temps. Però el fet més sorprenent és que també comencen a treure figues de bell nou».

«L'únic fet positiu», remarquen els pagesos sobre la manca de pluges i sobre les elevades temperatures que hi ha durant el dia , «és que gairebé no hi ha males herbes al camp, i això ens estalvia feina».

Per altra part, els caçadors també han manifestat que han comprovat la disminució del nombre d'algunes espècies d'aus migratòries com el tord, que tradicionalment arriben amb el fred. «Enguany hi ha menys tords al Pla. Sembla que la majoria han quedat per les zones de muntanya on tenen més menjar, ja que hi fa més fred i els ullastres tenen més fruit a la muntanya que no a la nostra comarca». Tot i això, els caçadors estan tranquils en aquest sentit perquè «tard o d'hora, quan a la muntanya hi hagi més gelades, els tords vindran en massa cap al Pla, ja que hi farà més fred».

Diari de Balears 4 de desembre de 2006


1 comentari:

Anònim ha dit...

Si els arbres fruiters estan desorientats, com comenta el teu testimoni... com no hem d'estar les persones.