dimecres, 27 de desembre del 2006

L'arbre que fruita raïms de polipropilè















La figuera de marjal

A Sa Marjal de Sa Pobla hi creix una figuera que a l’hivern perd la fulla. A l’estiu fa figues i a l’hivern pengen d’ella raïms de polipropilè. Creix vora un canal, on l’aigua és dolça i la terra fèrtil.
El pagès que conra la vela sembra a l’hivern bledes i lletugues. A l’estiu les tomatigueres xuclen aigua del sòl, que puja per capilaritat de les parts més baixes. Així i tot, no està de més una regadeta de tan en tant. I l’eina triada per recollir l’aigua des del canal és un gran cullerot fabricat amb un bidó negre de PVC, soldat enginyosament a una vara d’acer.
Devers el mes de març es comencen a sembrar les tomatigueres i pebreres més primerenques. El “pagès reciclador” cobreix cada una de les tomatigueretes amb un mini-hivernacle. Si es talla el cul a un barral, aquest ens dona una cúpula transparent que permet el pas de la llum i el forat del tap és una obertura ideal per a la transpiració natural dels vegetals. Les tomatigueres poden així arrelar protegides del vent fred i de les gelades i en venir el bon temps ja van envant.
Aquests barrals també són utilitzats com a sistema barat de degoteig. A la base del barral es fa una petita incisió on s’hi afica un garrotet que deixarà anar les gotes d’aigua tira-tira.
Així es dóna una segona vida al polipropilè. El “pagès reciclador” a l’hivern recull aquests protectors, i els penja de la figuera formant vistosos raïms. L’any que vé tornaran a fer un bon servei. Ecologisme domèstic aplicat.
Rafel Mas, Buger 27 de desembre de 2006
·

2 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Te'n recordes que vérem una parra que fruitava prolipropilè amb tot de llavoretes, dedins, semblants a raïms?

Rafel Mas ha dit...

Si que m'enrecord, n'hauries de penjar unes fotos tu també.
Salut!