dijous, 2 de novembre del 2006

Entre Yabotí i Urugua-i


DES DE MISIONES
PROVINCIA DEL NORD-EST ARGENTÍ,
FRONTERA AMB BRASIL I PARAGUAI

Asunto: [proyectonatura] LISANDRO CREA RESERVA
Remitente: "natura natura" ecoagronatura@yahoo.com.ar
Fecha: Mie, 4 de Octubre de 2006, 3:13 pm
Para: proyectonatura@gruposyahoo.com.ar

Hola gent!

Fa poc vaig crear una petita reserva de 30 hectàrees (com a 60 camps de futbol). Si va tot bé en poc temps seran unes quasi 100 hes. La reserva compta amb un dels salts d’aigua més grossos (7 metres d’alt per 15 de llarg) de MISIONES (Fora les de Y-guazu i Mocona). Geològicament és molt interessant, té moltes pedres precioses etc. Hi ha cérvols, mones, tapir, àguiles, etc. Ahir vaig tornar d’allà, i els problemes són:

1) Els caçadors: No puc fer-los front ja que de moment només tenc un matxet.

2) L’altre problema és que s’estan apropant els “chacreros” (pagesos). Cada dia avancen més i la reserva quedarà aïllada. Per això deman que si poguessin ajuntar-se i posar entre tots per a comprar lots veïns seria molt bó! En aquesta zona la hectàrea de selva surt a 200 Pesos = 53 Euros = 65 Dòlars!), com tal que 100 n’hi posi cadascú uns 600 Pesos per a 3 hectàrees seria genial. I tendrien un lloc hermosíssim per a estiuejar sempre! Òbviament la propietat de les terres que comprin serien a nom de vostès (Per a evitar malentesos, dic). Ja els enviaré unes fotos! Perquè vegin que ho és de bell. Però en aquests mesos és necessari comprar moltes hectàrees. És a contrarellotge. Organitzin una moguda ja, per favor vos ho deman!!!!! La ubicació de la reserva és, en el Departament de Sant Pere (Misiones), al nord de la Reserva de la Biosfera YABOTI per la Ruta Provincial núm. 16, que va des de San Pedro a La Gruta (a la vorera del riu Pepiri Guazu).

Bé amics, no accepto un no. Qui anirà a ajudar a la selva si no sou vosaltres....les dames de la caritat? Els deixo un petit informe que vaig fer:

A la província de MISIONES, ARGENTINA (Sudamèrica), existeix la que anomenen “Selva PARANAENSE”, part Argentina de la selva atlàntica. És una de les 5 SELVES TROPICALS del món. Originàriament tenia una extensió de 100 milions d’hectàrees, avui només en té 5 milions.

A Argentina es troba la part més verge d’aquesta selva, la de més biodiversitat del món (més de 15.000 espècies estimades, quasi totes encara no catalogades ni descobertes). Té en el seu subsòl la segona reserva d’aigua dolça del món, i és el primer ecosistema en perill d’extinció. Si en 3 anys no es protegeix tot el que queda de selva en peu, desapareixerà per a sempre. Aquí hi habiten animals tals com: grans felins, àguiles, 79 espècies de rèptils, 49 espècies d’amfibis (un d’ells mesura 5mm de llarg i és el vertebrat més petit del món), pecari, paca, tapir, agutí, 550 espècies d’aus, 222 espècies de peixos, mones udoladores, cérvols, ossos formiguers, milers d’insectes.

Quan a vegetals: més de 300 espècies d’arbres, molts d’ells arriben als 40 metres d’alt, 4 metres d’ampla i 1000 anys d’antiguitat (palo rosa, canyafístula, cedre, anyico, taruma i un llarg etc.), bromeliàcies, orquídies, cactus, bambús, stevia, lianes, líquens, molses i falgueres, flors i milers de plantes més. Entre les comestibles hi trobam més de 20 fruiters natius de la selva atlàntica: Castanya do caja, llavors d’araucàries, Siete Capotes, Ubajai, Licuri, Araticu, Apepu, Brejaúva, Grumixama, Guabiju, Xixa, Sapucaia, Uvaia, Babaçu. De la família de les Mirtàcies: Pitanga, Guaporetí, Ubajay, Guavirá, Yaboticaba, Cerella, Guabiyú. De les palmàcies: Palmito i Pindó. De les Caricàcies: Yacaratiá. De les Zapotàcies: Aguaí, Chrysophyllum gonocarpum. De les Gutíferes: Pacurí.

A la selva existeixen uns 1200 xaragalls d’aigua amb bells salts d’aigua, a més hi ha pedres precioses. Viuen aquí la nació aborigen GUARANÍ, que està seriosament amenaçada per la destrucció de la selva.

La selva està sent destruïda per:

1) Monocultiu de pins clonats (varietats: elliotis, taldea), eucaliptus, produeix gran desertització, contaminació per agro-tòxics, quasi la totalitat de la producció s’exporta als USA.

2) Plantacions de tabac, utilitzen bromur de metil, agro-tòxic molt contaminant. La població sofreix intoxicacions massives, existeix gran quantitat de bebès amb malformacions, desertitza el sòl, les multinacionals que operen a la regió són Philliph Morris i British Tobacco.

3) Tala de fusta molt cobdiciada per la seva bellesa, resistència, etc.

4) Altres: agricultura en general, caça, etc.


El projecte de conservació és simple:

Crear una gran reserva privada entre el nord de Reserva de la Biosfera YABOTí i el sud del Parc Provincial URUGUA-I, per a unir aquestes àrees protegides. Les reserves tenen exacció d’impostos. Necessito per això reunir la major quantitat d’interessats en comprar terres per a la seva conservació. A més, necessito ajuda de tot tipus: capacitació popular en vida ecològica (bioconstrucció, etc.) i agroecologia (creació de banc de llavors natives, producció, detenir la introducció de OMGs a la regió, etc.), investigació biològica (contrarestar la bio-pirateria que realitzen els USA i UK, a àrees protegides), suport (voluntariat, econòmic etc.), difusió en medis de comunicació internacionals, campanyes d’informació.

Esperam la seva resposta i qualsevol tipus d’ajuda o comentari.
Salutacions cordials

A LA PÀGINA:

Index de mapes de Misiones

Hi ha 6 Mapes de Misiones

.- Polític (Contorno y Municipis)
.- Polític
.- Hidrogràfic
.- Vial
.- Polític, Hidrogràfic y Vial (alta resolución)
.- Per satèl·lit

En el Polític, Hidrográfic i Vial (alta resolució)

Mapa Misiones alta resolució

Apareix la Reserva Yaboti, el Parque Urugua'i,
la ruta 16, y també la Reserva Yaguaroundi ( Yaguaroundi )

Eneko:

Necessito que abans que venguis, em portis llavors de fruita (dolces o no, dàtils, tomàtigues, gira-sol, nous pecan i un llarg etcètera)

QUE NO SIGUIN HÌBRIDES NI OGM. PER FAVOR NOMÉS PORTA FRUITS, NO HERBES COMESTIBLES, PERQUÈ LA MAJORIA SÓN INVASORES I CREARIEN UN GRAVÍSSIM DESEQUILIBRI AMBIENTAL OK? (PER EXEMPLE EL DENT DE LLEÓ AQUÍ S’EXPANDEIX D’UNA FORMA VORAÇ FENT MOLT MAL A L’ECOSISTEMA. A més porta les varietats naturals que s’adaptin més al clima suau càlid i humit de Misiones (Província del Nord-est argentí, frontera amb Brasil i Paraguai).

JO A LES SEGUENTS ADRECES ELS VAIG ESCRIURE A TOTES AMB LA FINALITAT D’INTERCANVIAR LLAVORS (JO ELS VULL ENVIAR ELS FRUITERS NATIUS DE LA SELVA PERQUÈ SIGUIN PRESERVATS TAMBÉ A L’EXTERIOR) PERÒ NINGÚ ME CONTESTÀ (ELS VAIG ESCRIURE JA FA MOLT). POTSER PERQUÈ NO SE QUASI RES D’ANGLÈS. PER FAVOR FEU TU ENEKO! (I millor si ho fas telefònicament al manco a les pàgines d’Europa) A MÉS SI POTS PORTAR TOT TIPUS DE MATERIAL SOBRE COM PRESERVAR LA LLAVOR SERIA GENIAL. Ja que jo només sé el més bàsic.

Fundació semillas Kokopelli
Heirloom Seeds
The Ark Institute . non hybrid seed
The Victory seed
Aaoob foods . non hybrid seed
Primal seeds
International seed saving
Vivero de los amantes de la fruta
Seed saving resouces

Una abraçada.

Lisandro Baremberg (Originari de Ceres, Santa Fe, Argentina)

Reserva de Lisandro

Lisandro

1 comentari:

Legabal ha dit...

Fantástic lloc. Sort y cuidat, amic.^.