dilluns, 6 de novembre del 2006

El miracle de l’acàcia albida

El desert del Sàhara recula gràcies als agricultors

La superfície fèrtil del Níger s'ha incrementat en
3 milions d'hectàrees en els últims 30 anys

· Foto: · [ Gina ] ·
Els grangers de la regió del Sahel (Níger), situada al sud del desert del Sàhara, estan recuperant el desert, convertint els espais estèrils en zones fèrtils i productives. En zones on abans gairebé no hi havia cap arbre, actualment n'hi ha entre 50 i 100 per hectàrea. El canvi és particularment sorprenent a la regió de Zinder, ubicada al sud del Níger i que abans era una zona completament estèril.
Els arbres que estan permetent que aquest "miracle" esdevingui realitat són bàsicament un tipus d'acàcies anomenat Faidherbia albida. Amb la combinació de mesures com evitar la tala per obtenir fusta per fer foc, plantar nous exemplars i crear forats i rases per emmagatzemar l'escassa aigua provinent de les pluges, lentament es va fent realitat el canvi de tendència i s'inverteix l'espiral de regressió. Chris Reji, membre de la Free University Amsterdam d'Holanda, que ha presentat aquests resultats, explica: "Des de mitjans dels anys vuitanta, com a mínim 250.000 hectàrees de terres fortament degradades han estat rehabilitades". Així mateix, segons Chris Reji, la producció de cereals com mill i melca s'ha incrementat entre un 20 i un 85 per cent des de 1984 i la producció agrícola s'ha quadriplicat.
Els efectes positius d'aquest canvi van més enllà, i hi ha hagut una retroalimentació que fa augmentar la quantitat de pluja. D'aquesta manera, entre el 1982 i el 1999, a la regió del Sahel, els registres pluviomètrics s'han incrementat entre un deu i un vint per cent a les àrees on la terra és fèrtil. D'altra banda, els arbres també creen una cadena de beneficis. Les fulles i els fruits subministren menjar, pinso i matèria orgànica. L'increment del bestiar produeixen adobs que enriqueixen el sòl. Això afavoreix el sembrat i permet que es generin nous exemplars d'arbres. Totes aquestes millores estan, simultàniament, aturant l'avenç del desert i ajudant a prevenir la fam.
A conseqüència de l'èxit del programa, Chris Reji i el seu quip esperen estendre aquestes pràctiques als països veïns, incloent-hi Mali, el Senegal i Burkina Faso. El programa formarà part de la iniciativa de recuperació dels deserts "Oasis", ideada per onze països africans amb el suport d'equips de recerca internacionals i agències estatals. Tot i l'optimisme aixecat al voltant de les millores, Lauren Gelfand, portaveu d'Oxfam a Dakar, al Senegal, adverteix que la recuperació és fràgil i només es pot mantenir amb ajuda internacional i inversions en transport, infraestructures i educació.
· Notícia de ‘El Medi Ambient’ del 04.11.2006 ·
*

1 comentari:

Anònim ha dit...

Els arbres fan miracles a tot arreu cada dia,
Però hi ha molta gent que no li agradà i per això els maltracte.