dijous, 6 de juliol del 2006

Els Pacahuara sense arbres


La selva amazònica ja
no té tants arbres
perquè escolti les penes
dels pobles indígenes


Els Pacahuara creuen que els arbres escolten les penes humanes, però saben també que aviat no n’hi haurà cap en la selva amazònica perquè atenguin els freds de l'ànima dels pobles indígenes que habiten la zona.
"Cada vegada hi ha menys arbres i més penes", diu Juana Muri, una anciana Pacahuara que dirigeix les despulles del seu poble entre novembre a març, durant els quals els homes, dones i nens majors de 12 anys s'internen en la selva per a treballar en la collita de la castanya o serveixen com a guies, entre març i setembre, com ho fan també els ‘Toromona’ i ‘Matxicanga’, d'empreses brasileres i bolivianes que busquen el millor del bosc per a l'extracció il·legal de la fusta.
"Són centenars d'homes que creuen el riu amb màquines, gossos i armes i que tenen indígenes com els seus guies".
Muri es queda en les barraques de fusta i sostre de palla, que afloren en la selva com una extensió natural d'elles, vegetant sota l'ardent sol, les torrencials pluges o la intensa humitat, amb els nens, els malalts i els ancians.
Ella és part d'una comunitat suspesa en el temps, assentada en Bolpebra - en la fita tripartida entre Bolívia, Perú i Brasil - que roman silenciosa i extraviada en la història.
Els guies de la seva tribu peregrinen al llarg dels 125 quilòmetres del riu Acre, que marca la frontera natural de Bolívia amb Brasil, a la recerca d'illes de bosc encara no depredada.
Però la tala del bosc no se circumscriu solament a les riberes de l'Acre, ha arribat també a extenses zones de Beni, Pando i el Nord de la Pau i a àrees protegides d'aquests tres departaments que abasten un territori d'aproximadament 100 mil km2.
Segons el president de la Lliga de Defensa del Mig Ambient i ex Prefecte del Beni, Carlos Navia, que el centre d'operacions és Trinidad, l'aprofitament selectiu d'espècies ha provocat la gairebé extinció de la fusta mara -caoba brasilera- en el Nord Amazònic.
De la Swietenia macrophylla - nom científic de la mara o caoba brasilera - ara només en queden alguns remanents, que es troben dispersos en les riberes dels rius de les comunitats que són part d'una Terra Comunitària d'Origen (TCO).
La TCO és l'espai geogràfic d'una comunitat indígena que pot beneficiar-se d'ella garantint l'ús i aprofitament sostenible dels seus recursos naturals.
La tala il·legal ha afectat també a àrees protegides com la Reserva Natural de Vida Silvestre Manuripi, a Pando.
Es calcula que en aquesta zona, dues mil tronques de mara i cedre van ser extretes il·legalment "dia i nit" durant la tardor de 2004.
El cas està documentat en el procés judicial que segueixen camperols del municipi de Filadèlfia a l'ex director de la Reserva.
Malgrat que fa poc es van començar estudis sistemàtics sobre la biodiversitat de la Reserva, fins ara s'han registrat 760 espècies de plantes, 112 de peixos, 70 d'amfibis, 72 de rèptils, 489 d'aus i 150 espècies de mamífers.
El seu significat ecològic radica que manté en el seu interior habitats que permeten conservar espècies valuoses que en altres llocs estan sent pressionats per la intervenció de l'home.
En el Nord Amazònic existeixen - a més de la Reserva Nacional de Vida Silvestre Amazònica Manuripi - cinc àrees protegides: Apolobamba, Madidi i Pilón Lajas, tots en el departament de la Pau i en el Beni estan l'Estació Biològica i el Parc Nacional Isidoro Sécure.
Madidi
El Madidi, considerat el bosc humit més divers del món, va ser també en la dècada passada, abans de ser declarat Parc Nacional, presa de la depredació.
En els últims nou anys va començar a repoblar la seva flora i la seva fauna i, no obstant això, una eventual tala indiscriminada, caça furtiva i pesca il·legal en la zona, podrien resultar irreversible.
Quan els guardaparcs van iniciar el 1997 les operacions de control en el Madidi, dos anys després de declarada zona protegida, solament en el riu Tuichi operaven 52 empreses explotant la fusta.
D'acord amb reports oficials de l'època, cadascuna de les empreses tenia entre 10 a 12 grups de 50 homes armats a qui acompanyaven experts caçadors.
Aquests caçadors tenien la missió de matar animals per a alimentar als homes en els campaments.
En aquesta època milers i milers de troncs eren extrets cada dia del Madidi.
Ara les embarcacions que naveguen són sotmeses a rigoroses inspeccions policials.
Estudis recents, després de nou anys d'estricte control, han conclòs assenyalant que les espècies de mara i roure han començat a repoblar-se en les zones depredades, igual que la fauna, particularment d'aus i felins.
La Revista National Geographic catalogà la zona com una de les més immenses reserves mundials de biodiversitat.
Els rius Madidi i Tuichi, afluents del Beni, són els més cabalosos i són els referents principals del Parc. En els seus voltants viuen dues comunitats indígenes: els Tacana i els Quetxua, que fan un total aproximat de 1.700 habitants.
Un sector de la població indígena, la qual es troba propera al riu Tuichi, va arribar a un acord especial amb l'Estat i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) i se'ls va permetre utilitzar els recursos naturals del bosc.
S'estima que el 11% de totes les aus del món es donen cita en aquests paratges, amb un total d'unes 1.000 espècies i que són comunes en la zona certs mamífers de gran grandària, rars o difícils de veure en altres àrees muntanyoses o amazòniques.
Estudis duts a terme en els voltants de Rurrenabaque i en els boscos de muntanya de la Reserva de Pilón de Lajas, al sud-est del parc, permeten aventurar que el nombre d'espècies de plantes vasculars del Parc ha de superar les 5.000, el de molses i hepàtiques les 800 i el de fongs és incalculable, donada l'absència total de dades per a aquesta regió.
La Llei del Medi Ambient defineix a les Àrees Protegides com àrees naturals amb o sense intervenció humana, declarades sota protecció de l'Estat mitjançant disposicions legals, amb el propòsit de protegir i conservar el patrimoni natural i cultural del país.
Pulmó del món
El Nord Amazònic és un dels llocs de major diversitat biològica del món, amb gran quantitat d'aus rares, mamífers i centenars d'espècies d'arbres.
Des de l'aire, no obstant això, és fàcil veure el dany provocat per la tala i per l'ocupació il·legal dels agricultors.
I els camps de moresc, - diu Juana Muri - formen grans pegats enmig de l'extens bosc tropical.

Ella es queixa, amb els seus ulls diàfans que vessen llàgrimes que recorren els solcs del seu curtit rostre, de la riquesa de la seva terra, que solament ha portat la pobresa del seu poble.

Juana, que conserva gran part d'antigues supersticions, creu que Déu s'ha ensanyat amb el seu poble com a càstig per no cuidar el bosc, però
accepta, resignada, la divina providencia.
Aquesta tribu silvícola es mor una mica cada dia i, sense proposar-s'ho, reafirma les sospites de l'anciana.
Malalts, mal nodrits, sense peces dentals als 20 anys i desemparats per l'Estat, intenten sobreviure i en la seva lenta agonia envia als majors de 12 anys, homes i dones, a la tala del bosc, activitat que involucra a milers d'indígenes de diferents nacionalitats cada any.
Ingressen a treballar a les barraques mòbils amb avenços. La paga, tot just monetitzada, la fan en espècies o aliments.
Usualment acaben endeutats. Són obligats a estar al servei dels capatassos fins al final del treball depredador per a acabar de pagar els deutes o són obligats a tornar a l'any següent.
Els Pacahuara, amos dels boscos, creuen que els diners de la selva fuig i alimenta la prosperitat de les ciutats frontereres brasileres.
"Ens sentim burlats per la destinació", comenta l'anciana.
Replica
La mateixa situació d'explotació la viuen anualment altres pobles indígenes - com els Araona, Baure, Tximán, Aquest Ejja, Itonama, Leco, Mosetén, Movima, Moxenyo, Nahua, Tacana i Yuminahua - que són tractats com esclaus en les labors de tala del bosc, però que s'involucren en aquesta activitat a causa de la seva extrema pobresa i ignorància.
Es calcula que la tala, els incendis i el desmunti agrícola han destruït en els últims dotze mesos, més de 600 mil hectàrees de bosc. La xifra, segons informes oficials, és la més alta dels últims deu anys.
Malgrat la tragèdia ambiental, és impossible quantificar l'impacte provocat en la flora i la fauna, perquè no es compta amb un inventari de tots els recursos naturals en biodiversitat.
El Prefecte de la Pau, José Luis Parets, ha ordenat fer un programa d'inventariació dels recursos naturals en el Nord de la Pau i s'espera que similar mesura l'adoptin els departaments de Beni i Pando.
El que si se sap, no obstant això, és que la regeneració artificial dels boscos devastats il·legalment durarà almenys dues dècades, en una zona que és la llar d'un terç de les espècies del món i on es protegeix una cinquena part de l'aigua fresca del planeta.
Informes de l'ex Ministeri de Desenvolupament Sostenible assenyalen que cada any la tala i els incendis forestals afecten majors superfícies boscoses, provoquen la disminució de l'hàbitat natural de moltes espècies tant animal com vegetal i afecten l'aprofitament forestal sostenible.
Irreversible
La desforestació de l'Amazonía, boliviana i brasilera, segons Nacions Unides, implicarà la fi d'espècies úniques. Els Pacahuara asseguren que el jaguar, l'únic felí gran d'Amèrica i un carnívor amb mirada de foc, ja no ronda per la selva.
A pesar que els indígenes conten amb satisfacció la desaparició del "tigre", diuen que els caçadors que acompanyen a les barraques mòbils els van aniquilar, igual que a les aus i al porc de muntanya. Ho fan per a alimentar als exèrcits de llenyaters a qui acompanyen durant els llargs mesos que romanen en la selva.
La mateixa dinàmica l'apliquen també les empreses legals que exploten la fusta i que superen les 2.000 en els tres departaments del Nord Amazònic.
Al ritme actual, es calcula que el procés de destrucció de l'Amazonía podria ser irreversible en deu anys més, i tota la selva podria desaparèixer en uns 40 anys, segons informes del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient.
Controlar els nivells d'intervenció humana és clau per a salvar el Nord Amazònic.
Estimacions científiques, que tenen en compte el comportament humà relacionat amb la desforestació i processos biològics forestals, són encara més pessimistes respecte a l'evolució d'aquest medi ambient.
Sense l'aplicació de mesures immediates i decidides a canviar l'actual règim de l'agricultura, tala i crema d'arbres - adverteixen les investigacions de Nacions Unides - la selva amazònica boliviana podria arribar a un punt de no tornada en els pròxims 15 a 20 anys.
La tala indiscriminada és una de les activitats que afecta l'Amazonía.
S'adverteix que la selva de l'Amazones - que comparteixen Bolívia, Brasil, Colòmbia, Equador, Perú i Veneçuela - lluny dels 75 a 100 anys que estimaven alguns especialistes per a la seva destrucció total, podria desaparèixer dintre de les tres següents dècades.
Els científics temen també que el buidat de la selva podria afectar el clima global, així com amenaçar espècies úniques de fauna i flora.
Pausa ecològica
No existeixen registres històrics del poble Pacahuara, però la seva ancestral memòria oral sosté que va ser una de les grans cultures de l'Amazones, que durant mil·lennis va saber mantenir una relació harmoniosa i productiva amb la naturalesa.
Oblidat per la resta del país la seva supervivència depèn, com la d'altres pobles que estan escampats per la zona, exclusivament dels recursos que el bosc els proveeix.
Però les àrees de boscos on viuen ja no estan intactes i són emprendiments aïllats els quals intenten protegir l'extrema riquesa de la biodiversitat que encara es troba en aquesta regió del país.
Els Pacahuara, de la família lingüística Pano, estan en un àrea que ha estat lliurada en concessió a una empresa fustera i comparteixen una TCO amb una altra comunitat.
De la seva història ètnica se sap que van ser delmats pels cautxers a principis de segle i pels ‘madereros’ en les últimes dues dècades.
Aquest poble agonitza al mateix ritme de la selva. Es diu que el món dels difunts Pacahuara conviu amb l'esperit de cada arbre derrocat.
Aquest món espiritual indígena té les característiques del que un dia va ser la selva: està envoltat per un bosc, que murmura al són del cant dels ocells, ple de veus, flors i colors, i on sobre els arbres s'escolten els alegres riures dels nens, que arrenquen els seus fruits, mentre la remor del riu, immutable, deixa escoltar la seva veu ronca i confusa.
El Moviment Amazònic, una agrupació ecologista amb base indígena assentada en Acull, assegura que és possible aconseguir aquesta selva ideal de la qual parlen els Pacahuara i que per a això és urgent decretar una pausa ecològica en els departaments de Pando, Beni i el Nord de la Pau, que permeti regular l'alarmant desforestació que sofreix la regió.
Segons el representant de l'agrupació indígena, Weimar Becerra, en la pausa ecològica els propietaris d'unitats productives haurien de presentar a les instàncies corresponents els seus plans d'explotació i ús de la terra.
La pausa ecològica, aplicada en altres països de la regió, obeeix a una política per a preservar els recursos forestals. En el cas del Nord Amazònic, segons Becerra, s'aplicaria en una de les zones més riques en biodiversitat i recursos naturals.
Certificació

Bolívia, malgrat la tala il·legal, els incendis i el desmunti agrícola, amb 1.9 milions d'hectàrees és el primer país del món amb major extensió de boscos certificats sota el sistema Forest Stewardship Council (FSC) i estàndards nacionals del Consell per a la Certificació Voluntària.
Les 1.9 milions d'hectàrees certificades en el país, representen el 38% de l'àrea total certificada en el món.
Amb aquests índexs, Bolívia es manté en el primer lloc a nivell mundial quant a extensió de boscos tropicals certificats es refereix.
A més, segons la Camera Forestal de Bolívia, els boscos "estan manejats de manera responsable".
En el món existeixen 24 països que tenen boscos tropicals certificats, aconseguint en conjunt una superfície total aproximada de 4.9 milions d'hectàrees. Bolívia està al capdavant d'aquest bloc de nacions.
Gener
Però els Pacahuara estan lluny de les xifres oficials i en l'extrem del mapa bolivià, on van ser expulsats, caminen semidespullats, però no tenen fred; dormen en barraques o la intempèrie i no es posen malalts, però passen fam, per l'escassesa d'aliments en el bosc, i es consumeixen de poc.
Muri és una de les persones sense llar del seu poble, per a les quals gener, el mes de les pluges, és el pitjor mes.
Té el cos encorbat i la pell curtida i en el seu rostre els solcs de l'edat han deixat la seva petjada indeleble. Ella també va ser guia de les
empreses fusteres i collidores de castanya, i l'únic que tenen és el vell cos que duu damunt.
Quan un nen neix, enterra la placenta de l'acabat de néixer al peu d'un arbre perquè aquest escolti les penes dels Pacahuara.

· Article publicat a RedBolivia ·
*