dimarts, 13 de juny del 2006

Importància ambiental del suro

Els taps de suro anul·len la contaminació produïda
per 49.000 cotxes


Paper ecològic de les alzines sureres, segons un
investigador portuguès
~
Els 15 milions de taps de suro produïts anualment a tot el món permeten captar una quantitat de diòxid de carboni equivalent a la que emeten 49.000 automòbils, segons Luís Gil, de la Unitat de Tecnologia del Suro de l'Instituto Nacional de Engenharia, Tecnologia e Inovação (Ineti) e Portugal. Gil alerta sobre els substituts de plàstic i alumini, cada vegada més presents en el mercat, gràcies al poder de les multinacionals.
Segons Gil, el suro és el material més adequat per al vi, però també porta a terme aquest paper ecològic enfront del canvi climàtic, mentre altres materials són grans consumidors d'energia en el procés producció.
Gil també assenyala que la pela del suro cada nou anys estimula l'arbre a créixer més, i això fa que hi hagi més carboni que no pas en el cas de les alzines sureres en què no s'actua. Aquesta extracció elimina, segons l'investigador portuguès, la pol·lució produïda per 185.000 automòbils.
Segons Gil, el suro permet al vi envellir i oxigenar-se i també li dóna determina- des característiques orga- nolèptiques.
El Medi Ambient. 12.06.2006
· Notícia de El Medi Ambient. TVC. 12.06.2006 ·
· Ineti ·
*

4 comentaris:

Jaqme ha dit...

In vino veritas.

Anònim ha dit...

Cal potenciar els sectors que estan en sintonia amb la natura. No se com s'ho han fet, pero sembla que plastics i companyia siguin sempre sinonim d'alta tecnologia, quant en realitat per obtenir sinteticament el comportament del suro en una ampolla, seria complicadet. La natura es alta tecnologia, a veure si es te mes en compte, abans de que aquestes mateixes grans empreses la tinguin definiticament adjudicada (veure tema de les herbes medicinals i les noves lleis que en restringien fortament l'us per part del consumidor).

Dalva M. Ferreira ha dit...

Em Português se diz "cortiça" a l'arbre, e "rolha" a la tap.

En Español es "corcho"

IPost muito interesante...


Um abraço,


Dalva, de São Paulo-Brasil

Anònim ha dit...

Hola volia saber, la relació que hi ha en treure el suro de les alzines sureres i la sobrevivència dels arbres després d'un foc forestal. A veure quants arbres moren i quants sobreviuen.
I si és sostenible en aquest sentit o no.
Gràcies,

Adam.