dijous, 4 de maig del 2006

L´horror dels arbres tallats

Els arbres de
Santa Eugènia


L'escultura a Rahola està inspirada en l'horror que l'escultor va observar en dues dones que miraven com tallaven els arbres de la carretera de Santa Eugènia
Foto i Infografia: El Dimoni

Fou justament l´horror dels arbres tallats a la carretera de Santa Eugènia el que inspirà Torres Monsó a realitzar l´escultura més emotivament significativa de la ciutat: l´homenatge a Carles Rahola. L´escultura, situada al capdamunt de la Rambla, entre el quiosc i el Punt d´Informació annex a la sala Fidel Aguilar, representa dues dones que s´horroritzen del que veuen. Ara mateix, a dalt de la peanya d´homenatge al periodista Rahola, el conjunt escultòric vol significar l´horror per la pena de mort; però originàriament Torres Monsó la va concebre per plasmar dues dones esverades de veure com es tallaven arbres.
l´espectacle dels 26 arbres tallats, abatuts, serrats i tornats llenya del tram de la carretera de Santa Eugènia que va de la plaça Marquès de Camps a la Travessia del Carril ha estat molt depriment. D´acord que, amb les arrels, els arbres havien destrossat les voreres i les havien tornat perilloses per als vianants; d´acord que la remodelació i arranjament de la zona requeria una intervenció important; d´acord amb tot això; però la desfeta i malbaratament de tanta vida i de tanta ufana al cor de la ciutat deixa sempre un punt de desil·lusió, un punt de ràbia per la pertinaç estupidesa humana de menystenir altres formes de vida.
Només en un any, l´Ajuntament ha arrancat 90 arbres entre la plaça Hospital, la plaça Pompeu Fabra i el carrer Joan Maragall; 26 més a la carretera de Santa Eugènia; i alguns més a la plaça Ferran el Catòlic, a la plaça Sibil·la de Fortià i a la Devesa. L´any 1987, l´Ajuntament va publicar un àlbum de cromos amb textos de Joan Vallès intitulat Els arbres de Girona. S´hi recullen, ben il·lustrats els arbres que llavors hi havia a la ciutat, una guia didàctica excepcional. Aniria bé actualitzar-lo i reeditar-lo.
Jordi Vilamitjana
Diari de Girona. 04.05.2006
· Article publicat a Diari de Girona el 04.05.2006
*

1 comentari:

Anònim ha dit...

On aneu? De que us esvereu!Si a Girona son aprenents d'arboricides!
Ara està de moda no haver de pensar quan hi han arbres pel mig.Si és un arbre segur que fa nosa per una cosa u altre,així doncs pela´l,carrega-te'l,elimina'l.
Que no llegiu el diàri?
Barcelona,Madrid o Màlaga tant se val,si ho diu l'arquitecte es paraula de Déu.