dissabte, 13 de maig del 2006

Eucaliptus, papereres i devastació


Fàbriques de cel·lulosa a Uruguay: perquè hi estic en contra.

No me paga el Govern de Entre Ríos, ni m’inspira una actitud opositora al Govern oriental votat per la majoria de nosaltres. Tampoc escric amb cap retret cap als que accepten treballar per a una industria contaminant quan se’ls obliga a triar entre l’expansió del càncer d’aquí a deu anys o la fam d’avui. Ells són les víctimes, no els responsables.

Per Gonzalo Abella

Simplement escric això perquè sé que el que passarà a Fray Bentos és una tragèdia sense precedents per a tots nosaltres; que augmentarà a més la estrangerització de la terra i seguirà expulsant a la gent del camp.

He caminat per moltes bandes i sé de que parlo. Soc avi, per això no he de callar.

A més no fan falta en el món més fàbriques de paper.

De cada deu bobines de paper que es produeixen en el món, UNA s’utilitza per a impressió de llibres, quaderns, follets, diaris, rebuts, factures, paper higiènic, paper d’ús sanitari i clínic, etc, i NOU per a embalatge luxós d’articles innecessaris que es consumeixen principalment a les grans ciutats del Nord. Estadísticament, un ciutadà nord-americà consumeix CENT VEGADES MÉS PAPER QUE UN URUGUAIÀ, però no llegeix cent vegades més. Cada paper gruixat, amb voreres daurades i relleus en color que envolta un regalet sumptuós a Oslo o Copenhaguen, té una llàgrima de una mamà del tercer món el fill de la qual va contraure leucèmia per els verins de les plantes de cel·lulosa.

Hi ha tres tecnologies per a separar la cel·lulosa de la lignina de la fusta:

a) amb clor elemental. És la més nociva, existeix a alguns països, inclosa Argentina, però les fàbriques que l’empren són de dimensions relativament petites.

b) amb diòxid de clor (tecnologia ECF) com la que va instal·lar Botnia a Fray Bentos. És 20% menys contaminant, però la de Fray Bentos serà la més gran d’Amèrica i per això contaminarà a una escala paorosa.

c) Lliure de tot tipus de clor (tecnologia TCF) que és la més cara i la única amb nivells baixos de contaminació.

La fàbrica de Botnia a Fray Bentos és un crim de lesa humanitat contra la població uruguaiana i entrerriana perquè:

Pren diàriament del riu Uruguai el mateix volum d’aigua que TOTES les ciutats costeres, VERTINT AL RIU diàriament aquest mateix volum contaminat i a altes temperatures. Els nivells de contaminació són acumulatius i els censors per a captar impactes ambientals de prest no existeixen a la regió (els impactes ambientals irreversibles els captarà la població abans que la DINAMA). Després els “científics” a sou diran el mateix que diu avui sobre els agroquímics en el ranxos de Las Láminas de Bella Unión: “ no hi ha proves de que Botnia sigui causant de l’elevat augment del càncer infantil”. Botnia liquida Las Cañas, Mbopicuà i TOTA POSIBILITAT DE TURISME A LA ZONA AIXÍ COM LA PESCA ARTESANAT QUE ÉS FONT DE TREBALL DE CENTENARS DE COMPATRIOTES.

Botnia generarà olors oiosos permanents, pluges àcides que liquidaran l’agricultura i l’apicultura després dels excedents contaminants no declarats “cauran accidentalment” en el riu (ja estan preparats els titulars als diaris, ho han fet tantes vegades!): “tragèdia ambiental en el riu Uruguai: les empreses i el govern reben assistència internacional per a mitigar els seus impactes: experts de Finlàndia i els Estats Units han arribat avui dematí”.

Però estam parlant d’un monstre de vuitanta “manzanas” d’extensió; la quantitat de monocultius d’eucaliptus plantats arriben amb penes per a dos anys del seu consum, i la vida útil de les seves instal·lacions segons diu Faroppa és de 50 anys.

Així que una de dues: o s’augmenta l’àrea ja envaïda de monocultius (amb la seva seqüela de sequera, agroquímics cancerígens i treball esclau) o se replanta amb verins encara més potents i eucaliptus genèticament modificats per a aguantar les noves dosis.

BOTNIA AJUDARÀ A MATAR EL PAISATGE GAUXO DE LA PRADERA I LES POSSIBILITATS D’UN TURISME NATURAL.

L’aigua potable desapareixerà del tot (ja està desapareixent de les zones aforestades); i amb el riu Uruguai contaminat, hauran de portar camions cisterna de Tacuarembó amb aigua potable mentre allà aguantin. El pronòstic social és tan clar com l’ambiental: dos anys de bonança per els llocs a la construcció (això reactiva temporalment TOTA l’economía local), un brusc descens del treball al tercer any, però ja llavors darrera la plata dolça arriba la delinqüència de la regió a instal·lar-se, i després la desesperança i la violència entre clavegueres que fan pudor.

EL CONVENI MARC QUE FIRMÀ el Govern del Dr. Batlle amb Finlàndia i que segueix vigent, compromet a l’Estat uruguaià a rescabalar al capital privat finlandès per qualsevol alteració de les condicions socials o legals que perjudiquin el lucro esperat per dit capital. Si es volgués frenar l’expansió del monocultiu, (o sigui, si es canviessin les actuals directives del Govern que segueixen autoritzant l’estrangerització de la terra) haurà de pagar el “lucro cessant” de Botnia.

Traduït respectant el format de
http://www.biodiversidadla.org/content/view/full/17723


Dr. Néstor Kirchner

Presidente de la República Argentina

Dr. Tabaré Vázquez

Presidente de la República Oriental del Uruguay


Me dirijo a Uds. a fin de solicitarles que adopten las medidas necesarias a fin de asegurar la inmediata paralización de las obras de las empresas Botnia y ENCE. Ambas empresas van a utilizar, para la obtención de pasta de celulosa, tecnología ampliamente cuestionada internacionalmente por sus efectos contaminantes.

Asimismo, les requiero que instruyan a los delegados de la GTAN (Grupo Técnico de Alto Nivel) de la Comisión Binacional creada por ambos países el año pasado para que elaboren, durante el año 2006, un Plan de Producción Limpia que deberá ser asumido por la industria de pasta celulósica en Argentina y Uruguay. Dicho Plan deberá contener los siguientes requisitos básicos:

- Eliminación total del cloro en el proceso de blanqueo de la pasta de celulosa

- Extensión del proceso de cocción de los chips y de delignificación en base a O2

- Circuito cerrado de efluentes en las plantas de pasta de celulosa

- Aumento del porcentaje de papel que es reciclado y el contenido de papel reciclado post-consumo en los papeles a la venta

- Establecimiento de líneas de crédito blandas para la eliminación de los efluentes en las industrias del sector, promoción y crecimiento de las empresas de reciclado

- Explotación sostenible de los recursos forestales de los que se extrae la materia prima, a través de la certificación FSC

- Aprobación de las comunidades afectadas por los emprendimientos de plantas industriales y de plantaciones forestales, y evaluación de los impactos ambientales y socioeconómicos para cada uno de los casos

La industria de la pasta celulósica es una amenaza contaminante para nuestros países. Es su deber protegernos del peligro que encierran y asegurarnos un desarrollo sustentable. El Plan propuesto establece las condiciones necesarias para lograrlo.

Cordialmente,

2 comentaris:

lenguadefuego ha dit...

lamentablemente tienes una informaciòn errada, las plantas de Fray Bentos son cien veces mas modernas y menos contaminantes que las que hay en mi país, Argentina.Por ej. Pap.Puerto Piraí,
Uruguay no contamina ni el 1% de lo que lo hace Argentina. Los vecinos de Gualeguaychú han sido fogoneados por el Gobernador Bussi un coimero de aquellos. Nuestro paìs se apresta nuevamente a hacer un papelón mayùsculo en la Haya. Suponte que las fabricas se hubieran puesto al otro lado del rio, ¿que uruguayo se animarìa a protestar?, los hemos patoteado y hemos vulnerado sus derechos como prepotentes imperialistas, a falta de guerra con los ingleses nos desquitamos con los pobres uruguayos. Saludos LDF.

Joan Vicenç ha dit...

Muchas gracias por tus comentarios que leo con sumo interés. Salut i una abraçada. JV.