dimecres, 12 d’abril del 2006

Castanyers i Avets Douglas

Els avets Douglas substitueixen els
castanyers afectats per plagues

Les plagues que afecten i maten els castanyers han obligat el Consorci Forestal de Catalunya a buscar varietats que s´adaptin bé al territori. Una d´aquesta varietats són els avets Douglas que s´han començat a plantar a les Guilleries i al Montseny.
Tal com ha comentat el gerent del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Tusell, «hem constatat sobre el terreny que en una important finca de Sant Hilari la major par de la superfície de castanyer ha quedat afectada per alguna de les dues malalties i entre un 30% i un 40% dels arbres han mort, en els darrers quatre anys». Aquesta inesperada situació ha obligat a talar els castanyers i substituir-los.
Més de 40.000 hectàrees
Tusell ha assegurat que «a Catalunya tenim més de 40.000 hectàrees poblades de castanyer afectades per la tinta i el xancre, dues malalties que estan provocant-los la mort» i ha afegit que «les zones més afectades es troben a les Guilleries i al Montseny». En aquest sentit, una de les alternatives que plantegen des del Consorci Forestal de Catalunya «és la substitució del castanyer per altres espècies rentables pel que fa la producció de fusta, com l´avet Douglas».

Els avets Douglas són d´origen americà. La mitjana de vida d´aquests arbres, fins que es talen, és d´uns 65 anys.

ACN/DDEG, SANT HILARI.
· Article del Diari de Girona del 12.04.2006


~

Avets.
Un grup de persones
observant els
arbres plantats.
~

Els avets de tipologia Douglas guanyen
terreny a les Guilleries i al Montseny

Els avets Douglas, que van començar a introduir-se als boscos catalans fa més de setanta anys, estan guanyant protagonisme d´una forma notòria a determinades masses forestals del país, en especial les del Montseny, en detriment dels castanyers, que es veuen afectats per les malalties de la tinta i el xancre.
Aquesta és una de les dades que van sortir a la llum en la primera jornada tècnica del Consorci Forestal de Catalunya, celebrada divendres en una finca de Sant Hilari Sacalm, en els darrers quatre anys, la major part de la superfície de castanyer ha quedat afectada per alguna de les dues malalties i entre un 30% i un 40% dels arbres han mort. Tot i la pèrdua de castanyers, els responsables del Consorci Forestal consideren que la introducció d´aquests avets, allà on s´han mort els castanyers, ajudarà a mantenir vius els boscos i a fomentar-ne la biodiversitat.
DDEG, GIRONA.
Diari de Girona. 12.04.2006
· Article del Diari de Girona del 12.04.2006
~