dissabte, 1 d’abril del 2006

Arbre amb escultura

Escultura a l’arbre, arbre
amb escultura, un mig arc útil

Avilés
Arc de pedra a l'ombra de l'arbre

L'artista d'Avilés Benjamín Menéndez instal·la «Naturaleses», una escultura en el Campo San Francisco d'Oviedo.
Benjamín Menéndez, amb la seva obra «Naturaleses»,
en el Campo San Francisco d'Oviedo.

Un mig arc de set dovelles de pedra que completa i sosté la inclinació d'un arbre. Són «Naturaleses», la nova peça escultòrica de l'artista d'Avilés Benjamín Menéndez, acabada d’instal·lar en el Campo San Francisco d'Oviedo. Es tracta de la seva segona obra en aquest espai, ja que l'any 2000 va realitzar una peça d'acer com a suport per a un altre arbre inclinat que corria perill de caure. «És un encontre entre l'arquitectura i la naturalesa, la idea de l'arc està relacionada amb la proximitat amb la porta del convent i per la pròpia forma de l'arbre», explica.
L'encàrrec va arribar per part de l'àrea de Manteniment de l'Ajuntament d'Oviedo. «Naturalezas» s'allunya bastant de la seva anterior instal·lació, l'escultura «Avilés», al passeig de la ria. De l'acer a la pedra. «Ja havia fet algun projecte per a pedra i tenia moltes ganes de treballar amb aquest material, perquè són oficis que estan desapareixent, i vaig tenir el luxe de comptar amb la pedrera "El Fesno", uns professionals de l'ofici de què també van gaudir molt amb aquest treball».
Els nens gaudeixen del nou treball de Benjamín Menéndez com a ningú: un arc a la seva mida i sobre el que poden enfilar-se. «La peça té molts jocs. A part de la poesia dels dos elements -la naturalesa en estat pur i la pedra- és una intervenció: serveix de joc per als nens i de salva obstacles per als cecs».
L'escultor es mostra molt satisfet amb el resultat de «Naturaleses», i considera que encaixa amb el lloc i la ciutat. «Cada vegada intento més dialogar amb els llocs, mitjançant una obra sentida i de cor». Per a l'avilesi, que va realitzar obres tant en ceràmica com en pintura, és fonamental continuar investigant i gaudint del seu treball. «És molt interessant el treball artístic en la naturalesa, tant l'efímer com el definitiu, és un tema que m'està interessant molt últimament».
Benjamín Menéndez té en cartera un bon nombre de projectes, entre els quals figuren exposicions a Saragossa i a Astúries.
E. Campo
· Article traduït del castellà publicat a LNE el 28.03.2006
~