dissabte, 4 de març del 2006

Tres bellaombres

EL RACÓ DE ASSUMPCIÓ MATEU, PINTORA:
VORA LES ARRELS DE LES BELLAOMBRES


Plaça de Prim
Entre els carrers de Fernando Poo
i del Laberint. El Poblenou.

Foto: ALBERT BERTRAN


Al'hivern, a la plaça de Prim, el silenci és absolut, només trencat per alguns veïns i clients del restaurant Els Pescadors. No obstant, ni tan sols el fred és un obstacle per admirar la bellesa eterna d'una plaça que va ser urbanitzada el 1851 i que si per alguna cosa destaca, a més del restaurant, és per tres bellaombres, uns enormes arbres argentins, amb arrels que semblen sortir del més profund de la terra.
Fa més de 25 anys que Assumpció Mateu es perd en aquest racó que guarda l'essència del vell Poblenou, el Poblenou industrial i mariner que les excavadores poden acabar enterrant, i algunes casetes blanques en què diuen que hi van viure uns sindicalistes utòpics. Sempre té la mateixa sensació, "la de no ser a Barcelona", diu. La plaça, petita i amagada entre un laberint de carrerons empedrats, és per a aquesta pintora com "una escapada" a un "oasi de pau" que s'anima amb l'arribada del bon temps, quan Els Pescadors obre la seva àmplia terrassa.
L'artista, que fins al 21 de març exposa a la Galeria Trama, acostuma a passar moltes vetllades en un restaurant que va conèixer a finals dels 70, quan era una taverna de pescadors oberta el 1900. Des del 1980 és un reconegut local de cuina marinera.
Jordi Subirana
El Periódico. 3/3/2006.
· Article publicat a El Periódico del 3/3/2006.
*