divendres, 9 de desembre del 2005

Pallejà salva el bosc

L'Ajuntament de Pallejà compra un bosc de 58 hectàrees per preservar-lo de la construcció d'habitatges

La zona forestal, que es vol mantenir com a àrea d'esbarjo, costarà 937.578 euros


+ Un paratge de la zona forestal de les Rovires i la Teula. Foto: EL PUNT

Amb l'objectiu de preservar-lo d'una possible urbanització, l'Ajuntament de Pallejà ha aprovat la compra de la zona forestal de les Rovires i la Teula, 58 hectàrees per les quals el consistori desemborsarà 937.578 euros. Segons l'Ajuntament, es tracta d'un bosc de ribera únic a la comarca, i la seva proximitat al nucli urbà fa que sigui un indret molt visitat pels habitants de Pallejà. A més de mantenir-lo lluny de la construcció de pisos, la compra servirà per arranjar camins i crear zones d'esbarjo.

El bosc de ribera és un hàbitat que està marcat per la presència d'aigua, en aquest cas la procedent de la riera de les Rovires, que fins i tot els mesos de més sequera «oferia un salt d'aigua», segons l'alcalde de Pallejà, el convergent Josep Jordana. «És un lloc únic al Baix Llobregat, que no té gaires rieres amb aigua, i un dels llocs més freqüentats del municipi», explica l'alcalde. El bosc de ribera es caracteritza per la població d'arbres com roures, alzines, figueres, pins i pollancres, i per herbes com la falguera, la canya, el jonc i la molsa. Pel que fa a la fauna, s'hi troben granotes, serps d'aigua, guineus, porcs senglars i cueretes torrenteres, entre altres espècies animals. Un dels trets distintius de la vegetació al voltant de la riera és la tendència dels arbres i arbustos a crear una mena de túnel vegetal perquè ocupen el forat que deixa el pas de l'aigua tot cercant el sol. Això crea una mena de cambra humida que rebaixa la temperatura i evita l'evaporació de l'aigua.
Aquest indret natural, que constitueix el pulmó verd de Pallejà, és tan proper al municipi que és una temptació per a les promotores immobiliàries. Per evitar que el bosc acabi convertit en una zona residencial «hem fet un esforç econòmic important i a contracorrent», segons l'alcalde de Pallejà, ja que el municipi invertirà gairebé un milió d'euros quan té una població d'uns 10.000 habitants i un pressupost per al 2005 de 13 milions. L'últim ple municipal va acordar la compra dels terrenys i, segons Jordana, l'acord de compravenda amb els propietaris del bosc, la família Albareda, ja està tancat.

Parc forestal
Amb l'adquisició del bosc l'Ajuntament projecta crear un parc forestal per a la ciutadania. S'ha compromès a arranjar camins, restaurar marges de pedra deteriorats i conservar les fonts i els arbres en bon estat. Tanmateix, Jordana considera que és una zona que «no cal arreglar gaire, sinó fer que continuï verge i dinamitzar-la perquè es gaudeixi passejant». El consistori proposa una ruta d'una hora i mitja de durada. Comença a l'estació de tren i pel camí es poden veure alguns prats, part del riu Llobregat, roures i un alzinar fins a arribar a la riera. Allà les plantes formen una mena de cova vegetal. El camí continua fins a arribar a la font de les Rovires, una pineda i la masia de Cal Duran.
Rosa M. Bravo
Pallejà.
El Punt. 08.12.2005
· Article publicat al diari El Punt el 08.12.2005
*

2 comentaris:

Jaqme ha dit...

Aquest Ajuntament es mereix l'enhorabona!
De totes maneres un bosc que és àrea d'esbarjo no serà mai més joc.
Sap què va passar amb Walden?

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola Pedromartinc,
Gràcies pel teu comentari i per la informació complementaria que ens dones.
D’això que dius : “que cal investigar una mica abans d'emetre un Enhorabona”,
tal com es pot veure, aquesta noticia és una reproducció d’un article publicat al diari El Punt el 08.12.2005.
“Amics arbres · Arbres amics” té el propòsit de parlar i difondre bones i males noticies sobre els arbres, però no tenim els mitjans per investigar tal com ens demanes, però hi ha la possibilitat de fer els comentaris i les precisions que es vulgui, tal com has fet tu.
La Enhorabona d’en Jacme, està ben clar que és a tenor del que ha llegit aquí i és una Enhorabona amb reserves.
Pedromartinc, si alguna vegada et ve de gust fer-nos arribar algun escrit i/o alguna imatge sobre els arbres, serà molt ben rebut.
Salut.