dijous, 29 de desembre del 2005

Montagut-Oix vol salvar un Bosc

Montagut-Oix busca diners per recuperar un bosc que conté espècies exòtiques

· Narcís Ribas. Confia a aconseguir alguna subvenció.

L'Ajuntament de Montagut-Oix ha iniciat els tràmits per demanar a la Fundació Territori i Paisatge la seva col·laboració en la recuperació de l'únic bosc municipal que hi ha al poble. És conegut com el Bosc de la Vila i s'hi troben tot tipus d'espècies exòtiques que no sobreviuen a les dures temperatures de la Garrotxa. Per això, l'Ajuntament vol recuperar-lo i donar-li un tractament diferent.
El Bosc de la Vila està situat al barri dels Angles, molt a prop del terme municipal de Castellfollit de la Roca.
Un bosc de 50 hectàrees
Té 50 hectàrees de superfície i un valor especial per la fauna i flora de la zona. Però els arbres exòtics que s'hi van plantar anys enrere no poden sobreviure a les condicions climàtiques de la Garrotxa. Això ha fet que hagi caigut en un profund estat d'abandonament.
El primer que cal fer-hi és una neteja general de totes les bardisses que hi ha. Posteriorment, s´hi duran a terme unes anàlisis i un tractament d'urgència, segons va avançar l'alcalde de Montagut-Oix, Narcís Ribas.
Per dur a terme aquesta operació, l'Ajuntament ha demanat una subvenció a la Fundació Territori i Paisatge de 12.000 euros. La subvenció es pot considerar gairebé una inversió, ja que Ribas va assegurar que un cop estigui recuperat, el bosc «serà un nou atractiu turístic per al poble».
Ribas va afegir que en cas que Territori i Paisatge els denegui l'ajuda, la demanaran al Departament de Medi Ambient de la Generalitat i al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. L'Ajuntament de Montagut-Oix té clar que vol tirar endavant aquest projecte de recuperació tingui o no el suport de la resta d'administracions, i per això no estalviarà esforços per aconseguir ajuts econòmics que ho facilitin.
El pla de millora es durà a terme a cinc o deu anys vista. Tot i això, les primeres accions per recuperar el Bosc de la Vila s´han d´iniciar durant l'any que està a punt de començar, per evitar que es continuï degenerant aquest espai natural.
DDEG/ACN, MONTAGUT-OIX
Diari de Girona. 28.12.2005
· Article publicat al Diari de Girona el 28.12.2005
~