divendres, 18 de novembre del 2005

Atemptat als arbres de l'Empordà Petit

Centenar d'arbres, víctimes de la C-31

El desastre urbanístic i d'atemptat gravíssim contra la natura i el paisatge que evidencia el desdoblament de la C-31, entre Palamós i Palafrugell, serà -si la sensatesa no hi posa remei- un cop cruent contra l'Empordà Petit. Comarca agrícola de naixement, que treballa per la seva continuïtat, i que ha donat acolliment a la indústria i, principalment, al turisme pel seu paisatge prodigiós.
Això és així des de fa molts anys i ho pot continuar sent, sempre que l'equilibri entre pagesia, indústria i turisme no es perdi. Però, per damunt de tot, tothom i a tothora tingui un respecte extraordinari per la natura i el paisatge. Que no es faci res que el sentit comú, impulsat per la intel·ligència i la integritat, ens digui que no es pot fer. Correm el perill de l'esfondrament de tot el que tan caracteritza i defineix la personalitat de l'Empordà Petit. I causa pena i amargor -estic convençut que als milers de visitants els produirà el mateix efecte- veure com milers d'arbres de totes classes, colors i mides -alguns d'ells, com els roures, tenen 134 anys segons documents de l'any 1871- poden ser destrossats. Un bosc sencer de proporcions colossals, que, de cap manera, ho aprovaria el govern de la Unió Europea, però, que sí ho ha aprovat el de la Generalitat. I tot perquè durant dos mesos l'any i a determinades hores, es produeixen cues de vehicles. Caldria utilitzar més el transport públic; fer previsions horàries de desplaçament; informar amb cartells de carretera de les hores de més i menys circulació i regular el trànsit a les hores més conflictives. Mesures pròpies d'un país europeu que estima i protegeix la natura i el paisatge.
Es parla d'una inversió de 43 milions d'euros per una carretera que ja existeix i que, molt bé, podrien ser emprats en sanitat i educació dintre les localitats afectades pel desdoblament. La bellesa de la natura i el paisatge de l'Empordà Petit -tan maltractats- és un atractiu europeu d'extraordinària qualitat que s'està vilipendiant.
ENRIC FIGUERAS
Palamós (Baix Empordà)
El Punt. El lector escriu
· Article publicat a El Punt el 14.11.2005
*

1 comentari:

Susana Martinez ha dit...

Jo sóc viatgera de transport públic, i gairebé només en transport públic. Pujo a la Costa Brava molt de tant en tant i any que passa any que veig coses que no m'agraden. Em fa molta llàstima que allà i a tota Catalunya el paisatge sigui menystingut per tothora. D'aquí uns anys els turistes no hi voldran ni acostar-se al nostre país i els que hi quedem vivint estarem tant tristos per la lletjor que aviam com ho superem després de tantes destrosses. Diuen que la construcció és el motor de la nostra economia, però en això no es pot comfiar un país. S'ha de posar fre a un desenvolupament ferotge i a costa del paisatge i les formes respectuoses de relació amb ell. Les generacions que vindran ho agrairan.